НДСВ си остави вратичка за сътрудничество с партията на Меглена Кунева на предстоящите избори. Това стана ясно на първата пресконференция на партията след шестия й конгрес.

Не изключваме възможността да работим с г-жа Кунева на основата на общи принципи и разбирания, заяви преизбраният председател на НДСВ Христина Христова. Тя обаче отрече да има теч на хора от редиците на НДСВ към движението на Кунева.

Едва ли толкова бързо госпожа Кунева ще си смени ценностите, посочи Христова. От партията обявиха, че са водени разговори със СДС и ВМРО-НИЕ като евентуални партньори на вота, макар че не е изключено самостоятелно явяване на НДСВ.

Жълтите представиха и визията за управлението на страната за периода 2012-2020 година. Основни точки в нея са реформи в образованието, здравеопазването и икономиката. От НДСВ лансират идеята за намаляване на броя на университетите и болниците в страната. Според бившия министър на икономиката Николай Василев прекомерният брой на висшите учебни и болнични заведения е разхищение на обществени ресурси. Бройката не гарантира качество, убеден е той.

От НДСВ подчертаха и силната необходимост от реформи в съдебната система.

Според тях МВР трябва да бъде реформирано така че да се справи с битовата престъпност, която е най-големият проблем в ежедневието на българина.

Според партията членството на България в ОИСР е най-доброто предложение за национална цел след приемането ни в ЕС и НАТО. Организацията контролира 60% от световния вътрешен брутен продукт. Това членство би ни помогнало да се справим с три основни проблема  - прането на пари, укриването на данъци и корупцията, изтъкна Христова и допълни - Българите не се нуждаем от капка, а от цяла чаша оптимизъм.

НДСВ подробно разгледа и последиците от сегашното управление на страната и го съпостави със своите цели.  Това е първото правителство след Виденов, което ще завърши с дефицит във всяка сфера, посочи Николай Василев. След критиките към подхода на управляващите от НДСВ не пропуснаха да отбележат все пак успешната им политика за превенция на произшествията на пътищата и намаляването им с една трета.