Лидерът на НДСВ Христина Христова призова СДС към коалиция.

В отворено писмо, обръщение към сините, Христова изразява надеждата си на 15 май - когато е националния съвет на СДС, сините да вземат решение за коалиция.

Да обединим истинските, автентичните дясно-центристки партии, за да спрем разрушителното управление на ГЕРБ, призовава Христова.

Тя припомня в писмото си, че през 1996 година е гласувала за Петър Стоянов на президентските избори, а малко по-късно, през 1997 година и за Обединените демократични сили, защото е вярвала, че това са ценностите и правилният път за страната ни в този момент.

Днес виждам, че не съм сгрешила. Но 15 години по-късно, политическата ни реалност показва, че всички позитивни неща за българската икономика, външна политика и обща линия на развитие, които започна правителството на ОДС през 1997 година, продължено от правителството на НДСВ в мандата 2001 - 2005 и запазено благодарение на твърдите реформаторски позиции на НДСВ в мандата 2005 - 2009 година, може да бъде унищожено, се казва в писмото на жълтия лидер.

Без обединяване на усилията на всички можещи, принципни и автентични център-дясно ориентирани политически формации, може и да не бъде намерена алтернатива на сегашното некомпетентно управление, коментира ексминистърът от кабинета на Симеон сакскобургготски.

Не бива да забравяме, продължава Христова, че ГЕРБ е всъщност лява партия. Тя го доказа през тези пропилeни за страната ни 3 години безидейно и хаотично управление.

Христина Христова изтъква, че НДСВ, заедно с ВМРО-НИЕ, Земеделския народен съюз, Единната народна партия и други център-дясно ориентирани формации, водят разговори за обединяване на усилията си. Това сътрудничество даде отлични резултати в много общини на последните местни избори. Трябва да подчертая, че на много места се явихме и заедно със СДС. Очакваме такива добри новини от общата ни работа в Кюстендил и Съединение. Пътят е проправен, подчертава лидерът на НДСВ.

Вярваме, че за България сега е важно не да се роят партии, а да се обединяват доказалите своите демократични ценности политически сили, подчертава Христова, като заявява, че СДС трябва да знае, че има насреща отворена врата - както впрочем и през 2001 година, когато пак поради упоритостта на Иван Костов, не можахме да работим заедно.

Ако това е било станало по думите й, икономически и политически България сега щеше да е друга.

Припомняме, на 15 май СДС трябва да вземе решение как ще се яви на идващите догодина парламентарни избори. Вчера лидерът Мартин Димитров бе категоричен, че ще подаде оставка, ако Националният съвет се откаже от Синята коалиция.