Най-правилното решение е да отидем на нови избори, защото се усеща разместване в политическите пластове. Това каза в сутрешния блок на БиТиВи вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя не прие оценката, дадена преди това от лидера на ДСБ, че сме били свидетели на плашливо управление, реализирано от плашлив премиер.

Бъчварова коментира, че реформата, предложена от нея в МВР, е само началото на реформите, които следва да се случат в министерството.

Относно отношенията в коалицията, Бъчварова посочи, че в първите две години е имало едно относително добро разбирателство с патриотите. "Има и нещо друго - не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Има доста принципни въпроси. В случая мисля, че те станаха ясни", каза още Румяна Бъчварова.

По думите й връчването на третия мандат от президента Росен Плевнелиев е по същество финализиране на една конституционна процедура. Според Бъчварова стабилно правителство може да има тогава, когато зад него стои стабилно мнозинство. "Всички видяхме, че след изборите пластовете се разместиха. Самият Реформаторски блок не съществува в този вид, в който влезе в управлението", коментира още тя.

Относно поканата на Румен Христов за среща на ГЕРБ с РБ, Бъчварова заяви, че дори с всички останали гласове на РБ не може да има стабилно мнозинство. "Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка политическа сила", категорична е Румяна Бъчварова.

Тя е убедена, че при едни следващи избори политическото представителство в парламента ще бъде по-добро, отколкото е в момента и ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще бъде доста по-сериозен и стабилен. Не е възможен коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП, подчерта Румяна Бъчварова.

С каква позиция пристъпва ГЕРБ - основният партньор на ГЕРБ е бил този политически субект, който е в център дясното пространство, коментира още тя.

Румяна Бъчварова коментира и разразилия се скандал със скъпите джипове, предоставени от държавните горски стопанства на НСО.

В интерес на данъкоплатците е, ако има такива скъпи коли, те да се използват пълноценно и да бъдат предоставени на ведомство, в което да бъдат използвани по-пълноценно. Размяна на автомобили между ведомствата е една честа практика и това е в интерес на общата работа. Тук не става въпрос за даване на обществен ресурс на частен потребител, категорична бе Бъчварова. Тя потвърди, че в момента има 26 автомобила, които са на границата и в момента осъществяват патрулиране на границата.

Според Бъчварова това е нормална практика. Тя бе категорична, че в тази история не прозира голям скандал, а по-ефективно използване на ресурса.

На въпрос за бежанците и дали бунтовете там няма да се повторят, Бъчварова заяви, че няма 100% гаранция, освен готовността да се реагира. Тя посочи, че в момента мигрантският натиск е отслабнал, но вече е променен профилът на мигрантите. Румяна Бъчварова бе категорична, че всякакви опити да се справят с проблема и да приложат различни мерки, са били спрени от някои политически партии и кампаниите, разгърнати от тях. Тя определи като опасна практика от страна на партиите опитите да се спекулира със страховете на хората.

На въпрос дали са открили терористи сред лицата, участвали в бунта в Харманли, Бъчварова уточни, че има едно лице, което е заподозряно за подготовка за такава дейност.