ДОИ и ДОТИ няма да бъдат обединявани в агенция, а ще станат дирекция в МВР, като шефът й ще се определя от министъра.

Това стана ясно от днешното заседание на парламентарната вътрешна комисия.

Председателят на комисията Минчо Спасов потвърди решението за дирекцията и каза че работата по промените в закона за МВР ще продължи и утре в комисията, където ще бъдат разисквани новите разпоредби за разследващите органи.

След заседанието вътрешният министър Михаил Миков разговаря с председателя на вътрешната комисия и потвърди пред журналисти, че решението на комисията е ДОИ и ДОТИ да станат дирекция по техническите операции в МВР, независимо че управляващите предлагаха агенция.

Реформа има и тя е в много направления, точно формата да се превръща в някаква мантра на реформата, мисля че е прекалено", коментира Миков.

Той подчерта, че важното е с промените в закона за МВР да се въведе засилен контрол.

По въпроса за разследващите органи Миков изрази надежда депутатите да проявят разбиране към предложението по-широк кръг служители на МВР да участват в разследването.

Вътрешният министър Михаил Миков каза, че ще приеме решението на парламента за ДОИ и ДОТИ.

В последвалите дебати по време на извънредното пленарно заседание спорните текстове в закона за МВР бяха отложени за утре.

След напрежение между парламентарните групи при обсъждането на промени в закона относно бъдещето на ДОИ и ДОТИ въпросът бе оставен „да отлежи".

Атанас Атанасов от ДСБ, а също и Татяна Дончева от БСП защитаваха виждането на Вътрешната комисия - вместо в Агенция „Оперативни и технически операции" двете служби по подслушване и наблюдение да бъдат обединени в дирекция към МВР.

За обратното (Агенция) настояваше в дебата ДПС.

„Недопустимо е ДОТИ и ДОИ да получат голяма самостоятелност, след като те са помощни структури на МВР", подчерта Атанас Атанасов.

Ако ДОТИ и ДОИ станат Агенция, по думите на Татяна Дончева, ще внушим на Европейския съюз, че функцията по подслушване и проследяване на хората е най-важната за МВР.

Според Христо Бисеров от ДПС спорът „Дирекция или Агенция" всъщност е за това дали да има контрол върху използването на СРС-та.

Атанасов контрира с пояснението, че на парламентарен контрол подлежат само премиерът и министрите, но не и шефовете на агенции.

Хвърлиха се и упреци за политически мотиви при назначаването на ръководителя на бъдещата структура.

Предстои депутатите да изяснят и позициите си за това дали да се разширят разследващите функции на полицията.
Впросът ще бъде разглеждан утре на заседание на вътрешната комисия.

Решено бе МВР да има пет главни дирекции

  • "Криминална полиция"
  • "Охранителна полиция"
  • "Гранична полиция"
  • "Пожарна безопасност и спасяване"
  • "Досъдебно производство".