Столичната община (СО) призова Централната избирателна комисия (ЦИК) да се произнесе с адекватно решение за ускоряване на процеса по обработване на протоколите от секционните избирателни комисии при предаването им в Общинската избирателна комисия (ОИК).

Цялата организация на процеса е в правомощията на ЦИК и ОИК, припомниха от СО.

Съгласно Изборния кодекс, СО не обработва протоколите от СИК, както и предаването им в ОИК.

В задълженията на СО е подпомагане на процеса, осигуряване на зала, храна и напитки. Столичната община осигури най-голямата зала в града - „Арена армеец", като място за обработване на протоколите от изборния ден. Залата е с 12 000 седящи места, с необходими санитарни възли.

До момента няма постъпили оплаквания за липсата на храна и напитки. Осигурени са вода, сандвичи, чай и кафе, твърдят от СО, което обаче се разминава с други сведения.

От СО щели да продължат да съдействат с всичко необходимо като технически и логистични средства до завършване на процеса.

От своя страна от Министерския съвет призоваха ЦИК да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.

Без да оспорва независимостта на ЦИК, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората.