Български граждани без завършено основно образование да нямат право да гласуват. Това е едно от трите предложения за промяна на Изборния кодекс, които внесоха в парламента депутатите от "Воля", стана ясно от съобщение на партия до медиите.

Те предлагат правото на глас да губят и тези сънародници, които имат неплатени данъци и осигуровки.

"Промените ще имат бързо и пряко позитивно въздействие върху целия изборен процес и недостатъците му, за които сега само се говори", категорични са от партията на Веселин Марешки.

Те подчертават, че неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот и нямат никаква представа за какво и за кого гласуват.

Според тях, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано.

"Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове", изтъкна още Марешки.

Той припомни член 53, ал. 2 от Конституцията, в който се казва, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Според Марешки гражданите имат не само права, но и задължения.

"Отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот. В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите - не. Затова трябват спешни промени", допълни той.

Третото предложение на "Воля" е видеонаблюдението онлайн в края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

"Всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция. Това е гаранция за граждански контрол върху процеса", смята още лидерът на "Воля".