Военният министър Николай Ненчев е доволен и с чест информира гражданите и военните, че на извънредното заседание на втория кабинет "Борисов", на което бе приет Бюджет 2016, са осигурени необходимите, според него, средства за армията, с които тя може да и зпълнява конституционните си задължения. Това се казва в изявление, изпратено от Министерския съвет.

"В последните години военнослужещите понасяха чести съкращения на личния състав и намаляване на финансовите средства. Но българските войници и офицери достойно изпълняваха своя дълг, в чувствително намален състав и значителна амортизация на материалната база.

През тази година стигнахме до ръба на възможностите да изпълняваме конституционните си задължения", гласи изявлението, подписано от името на Ненчев.

Той веднага спомена природните бедствия като снежни бури, горски пожари. В следващото изречение на военния министър се споменава: "Средата за сигурност значително се влоши. Недалеч от нас се водят кървави войни, а потоци от бежанци заливат Югоизточна Европа".

В изявлението се цитира и една стара поговорка: "Който не храни своята армия, ще храни чужда!".

С приповдигнатия тон на цялостното изявление Ненчев заявява: "Днес с гордост мога да заявя, че и държавата застана зад своята армия! Бих искал да изкажа своите поздравления към министър Горанов за проявената финансова дисциплина при съставяне на бюджета.

В множеството благодарности не са пропуснати нито премиерът Бойко Борисов, нито останалите министри, нито президента Росен Плевнелиев.

"Нямам съмнение, че и народните представители ще дадат спокойствие и увереност на българските войници и офицери, като гласуват предложения от Министерски съвет бюджет за Министерството на отбраната от 1.34 % от БВП за следващата 2016 г., като целево се заделят от държавния бюджет  други 80 милиона лева за ВВС и 80 милиона лева за ВМС.

В бюджета на Министерството на отбраната за Сухопътните войски ще бъде осигурен значителен дял от предвидените капиталови средства в размер на 54 милиона лева. Те ще бъдат вложени в поддържането на постигнатото и придобиване на нови отбранителни способности", гласи изявлението на Ненчев.

Припомняме, по-рано през деня финансовият министър Владислав Горанов обяви, че догодина сме щели да купим половин ескадрила за военната ни авиация.

"Средствата, отпуснати за отбрана, не са хвърлени на вятъра. Те ще се изплатят многократно. Спокойствието и сигурността на България ще способства за икономическото ѝ развитие. В процеса на модернизация ще създадем нови работни места, ще изградим нови специалисти, ще гарантираме авторитета и достойнството на българския войник и офицер и ще възродим традиционния български морал и обществената солидарност", завършва с благодарност изявлението от името на Николай Ненчев.