Аз съм живял в други времена, когато не можеше да има протести, това би ме притеснило.
Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира протестите срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Според него предложението на алпиниста Боян Петров за вариант на втора кабинка в Банско не може да помогне в посоката, в която е дадено към плана за управление.

Принципно министърът обясни, че планът за управление е план, който трябва да дава режими. "Когато говорим за този тип предложение, те могат да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания устройствен план, който трябва да бъде направен и който подлежи на екологична оценка и на оценка за съответствието, така че отправена там - тази идея може да намери решение", коментира Димов.

По думите му трябва да правим разлика между тези два плана - план за управление и специализиран подробен устройствен план, който подлежи и на екологична оценка и на оценка на съответствието.

Министър Димов коментира и учредяването на Съвета на учените, който ще подпомага дейността на министъра на околната среда и водите. "Доколкото разбирам от научната общност, като цяло това се случва за пръв път", посочи Димов. По думите му с помощта на съвета ще се търси обективната информация за решаването на екологични проблеми и за формирането на политика. "Така че дори за актуалните теми - това е много добра основа и е началото на изграждане на доверие. Науката до голяма степен е безпристрастна. От друга страна науката е място, в което се срещат конфликтите и в което тези конфликти търсят своето решение. Науката не е консенсусна. Тя е нещо, което не вярва, нещо което търси, което води прогреса напред", коментира Димов и изтъкна, че именно на тази база могат да бъдат намерени правилните решения.

По време на учредителното събрание на съвета учени от различни университети в страната и от БАН декларираха готовност за съдействие при опазването на околната среда. Министър Нено Димов от своя страна декларира готовност да търси баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие.