Екоминистър Нено Димов постави пред сръбския си колега Горан Триван въпроса за река Драговищица. Срещата на двамата бе в Димитровград, съобщиха от МОСВ.

Това става след няколко протеста и представяне пред обществото на екологичните проблеми, които са на границата с България.

Замърсяване и болести тровят Босилеградско и региона

Замърсяване и болести тровят Босилеградско и региона

Очаквайте дъждове от живак и арсен и в София, притеснена жителка на Кюстендил

"Министър Димов постави въпросите за потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мина на територията село Караманица, Република Сърбия, както и за проекти за ВЕЦ, които може да се строят в района", обясниха от ведомството му.

Димов поиска информация за заявените инвестиционни намерения за развитие на дейността на мината. Той декларира, че България ще настоява да участва в трансгранична оценка на въздействие на околната среда (ОВОС).

Подобна процедура трябва да преминат и проектите за ВЕЦ, защото засягат и двете страни. Българският министър поиска данни за състоянието на водите в река Драговищица на сръбска територия.

Пред медиите Нено Димов обясни, че неговият сръбски колега не отговаря пряко за състоянието на водите. Триван бил изпратил запитване до Министерството на селското, горското и водното стопанство в Сърбия, и двамата очакват официална информация.

По време на срещата е предложено създаване на работна група за търсене решение на трансграничните екологични проблеми. Тя да бъде председателствана от двама зам.-министри на околната среда от двете страни. Групата може да анализира дали са аналогични методите на изследване на водите, защото България вече изпълнява европейски норми и методи.

"От двете страни на границата е важно гражданите да живеят максимално добре. Ако границите паднат, това ще е тласък за развитието и от двете страни, което е продължение на инициативата за Западните Балкани, започната по време на Българското председателство", каза министър Димов.

Нено Димов разговаря с босилеградчани, искали оставката му

Нено Димов разговаря с босилеградчани, искали оставката му

Кюстендилци са уплашени и от проучване в мина "Злогош" за добив на злато

В отговор министър Триван заяви, че няма нито един екологичен въпрос, който да бъде решен за секунда. "И ние имаме задължение да осигурим на гражданите чиста природна среда. И ще направим всичко възможно тази среда да бъде още по-добра", каза той.

Министър Триван увери, че данните, с които разполага засега за района на Босилеград, не показват надвишаване на нормите съгласно сръбското законодателство, но се ангажира да засили мониторинга. Също така той съобщи, че приоритет на правителството на Сърбия е изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадни води и такъв проект има в момента за водите в Босилеград.

Жители на Босилеград излизат на втори протест

Жители на Босилеград излизат на втори протест

Причината е замърсяване на реките и почвите в региона

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за сътрудничество. Първият е Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия.

Двете ведомства ще си сътрудничат за: опазване чистотата на въздуха, предотвратяване на замърсявания, управление и опазване на водните ресурси, управление на отпадъците, опазване на почвите, опазване на природата и природните ресурси, изменение на климата, действия при аварийни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично образование и др. Меморандумът заменя съществуващия досега документ, подписан между двете страни през 2007 г., уточниха от МОСВ.

Вторият документ е Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.

При извънредна ситуация двете страни ще си сътрудничат в мерките за защита на здравето и имуществото на населението, както и за евентуална помощ. Подписването на споразумението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна авария и ядрена безопасност, уточниха от МОСВ.