Националният фронт за спасение на България (НФСБ) и Национален идеал за единство (НИЕ) положиха основните на ново националистическо обединение.

На пресконференция в София двете партии обясниха, че ще работят заедно и с партия „Средна европейска класа", като подчертаха, че съюзът им не е политически, а идеен и изграден на общи принципи и позиции.

Поради участието на НФСБ в пресконференцията сградата на София прес бе охранявана както от полиция, така и от частни охранители и медийният екип на телевизия „Алфа" не беше допуснат.

От НИЕ обясниха, че въпреки отцепването им от традиционното ВМРО, продължават да поддържат сходни политически позиции. „Имаме силно морална обосновка в момент, когато българските партии се умножават чрез делене", заяви председателят на партията Борис Ячев.

На въпрос на news.bg дали новото патриотично обединение е готово за диалог с ВМРО-БНД и парламентарно представената националистическа партия Атака, съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов обясни, че с войводите вече водят разговори и до края на месеца ще се проведе среща на високо ниво. Той обаче опроверга твърдението, че Атака е националистическа партия и допълни: „ С такива политически салтоморталета като Волен Сидеров не можем да имаме нищо общо".

Симеонов уточни, че неговата партия и НИЕ нямат нищо против членовете на Атака и ВМРО и биха ги приветствали в патриотичното обединение, но не са склонни да взаимодействат със Сидеров и с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Двете партии уточниха, че в техния нов съюз не стои въпросът за лидерство. Според тях важното в политиката е да се работи по националните приоритети, а не на ниво партийни ползи. „Здрава, силна и богата нация и независима държава. Това е бил и винаги трябва да бъде националният идеал на България", обявиха патриотите.

Те изразиха увереността си, че процесът на обединение на патриотичните формации ще се разраства и те ще бъдат решаваща политическа сила в следващото Народно събрание.

Съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов не пропусна да коментира и другите актуални и нови политически обединения и формации, като заяви, че влизането на журналиста Бареков в политиката, както и на Реформаторския блок, са проекти на олигарси.