БТКПроцедурата за приватизация на БТК да бъде прекратена, настоява парламентарната група “Национален идеал за единство” (НИЕ). Депутатите внесоха в деловодството на Народното събрание предложение в дневния ред на утрешното заседание да бъде включена и такава точка. Проекторешението задължава правителството и Агенцията за приватизация да прекратят процедурата за приватизацията на телекома.

Ще се борим с всички законови средства за спиране на сделката за БТК, заяви председателят на НИЕ Никола Николов.

Искането се подкрепя от синдикалната федерация “Съобщения” към КНСБ, която обединява 30 000 членове. Купувачът на БТК е неясен, е един от мотивите на депутатите. Те подчертават, че американският фонд “Авдент”, който е собственик на “Вива Венчърс”, никога не се е занимавал с покупка и управление в сектора на телекомуникациите. Фондът с търговски характер не крие намеренията си да продаде БТК до няколко години.

Има опасност срещу нищожна цена бъдещият собственик да получи БТК, дивидента й за 2002 година, лиценз за GSM-оператор, при положение, че вторият е струвал 135 млн. долара, твърдят още от НИЕ.

Като алтернатива, парламентарната група предлага приватизацията на БТК да се извърши след приключване на програмата за модернизация на дружеството чрез български и чужди фондови борси, където, според тях ще се постигне истинската пазарна цена на компанията.