Резултатите от гледна точка на развитието на държавата са на първо място пред някакво политическо дълголетие. Изобщо не може да става въпрос за сравнение. Това заяви пред БНР Никола Минчев, заместник-председател на Народното събрание и депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Той бе категоричен, че има нужда от редовно правителство, тъй като настоящата политическа нестабилност струва страшно много на България.

Според него по-задълбочената интеграция на страната в ЕС е достатъчно голяма цел, която да обоснове политическите действия на неговата формация.

"Ще се съберем и ще преценим как да постъпим оттук нататък. Все пак разчитаме на реализацията на втория мандат. Ще видим кое е най-доброто. Мнозинството във всеки един от органите ще реши как да подходим", поясни Минчев.

Той отбеляза, че преговорите се замразяват, но не се прекратяват и изрази надежда, че колкото и малък да е процепът, ще успеят да реализират "този прозорец, който е оставен".

По негови думи това е въпрос на разговори между повече хора вътре в рамките на ПП и с ДБ.

ПП: Трябва да има баланс между дълголетието на една партия и ефективността от него

ПП: Трябва да има баланс между дълголетието на една партия и ефективността от него

Първи коментар на партията след замразяването на преговорите с ГЕРБ

На въпрос защо от ПП държат на политически състав на правителството, а не приемат експертен, за какъвто настояват от ДБ и ГЕРБ, Минчев поясни, че в проектокабинета, обявен преди връчването на първия мандат, на който гледат като на основа за реализирането на втория мандат, влизат и лица без политическа окраска и в по-експертно качество. Той обаче не изключи като възможен вариант и изцяло експертна формула с кратък мандат при променената обстановка в момента.

Според него конституционната реформа ще даде дълготраен ефект и ще промени механизма, по който работи съдебната власт. Минчев посочи, че партиите си дават сметка за обществените очаквания в тази посока и "моментът изглежда назрял за нова крачка в конституционните промени".

Той е на мнение, че много по-добре ще бъде следващият главен прокурор да бъде избран от нов Висш съдебен съвет.

Сменянето на едни партийни кадри с други партийни кадри не е механизмът, който си представяме, подчерта Минчев по повод репликите за "наши хора" в записа от Националния съвет на ПП, разпространен от доскорошния депутат от партията Радостин Василев.

"Не е въпросът да не е чужд, а да е наш. Това не е реформа, а подмяна", категоричен бе той.

Иван Костов видя груба политическа грешка на ПП/ДБ при преговорите с ГЕРБ

Иван Костов видя груба политическа грешка на ПП/ДБ при преговорите с ГЕРБ

Станало невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

"Различни планове дали ще има? План Б ще бъде, ако конкретните стъпки не се изпълняват, както сме се разбрали - ако реформите, които сме заложили, не се приемат в Народното събрание, план Б би бил да напуснем тази колаборация", поясни Минчев.

Той нарече "доста сериозна промяна" и "доста сериозно решение" предложението на ГЕРБ Мария Габриел да е първият ротационен премиер.

Минчев определи като "доста неоснователно" забавянето на втория мандат от страна на президента.

Припомняме, до обрата в договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ се стигна, след като в петък депутатът от ПП Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група и разпространи запис от национален съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май. По-късно от самата партия пуснаха и целия запис.

След разкритията последваха остри реакции от повечето политически партии и в крайна сметка самата Мария Габриел обяви, че всичко си има граници и замразява преговорите.

След обявеното решение стана ясно, че ПП-ДБ няма да отговарят незабавно на пресконференцията на ГЕРБ, а възнамеряват първо да обсъдят с организационните и партийни структури следващите си действия.

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ

Спасителен за ПП/ДБ е вариантът експертно правителство, но дали Борисов ще приеме?