Обезпокоен съм много, силно се надявам, че проверките да покажат, че всичко е наред. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред Нова телевизия по повод проверката на ДАНС в "Кинтекс".

Запитан дали ДАНС са в отбранителната търговска компания "Кинтекс" заради сигнал на бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, министърът каза, че не може да потвърди защо ДАНС е в "Кинтекс", не е проучил ситуацията, няма представа коя е тази офшорна фирма, за която алармира Михайлов.

"Има стандартна процедура, получили сме сигнал, изискваме информация. Случаят с "Кинтекс" лично разпоредих да се набави информация", каза Стоянов.

Разбираемо той беше доста обран в изказа си относно ситуацията в отбранителния ни бранш. "Не мога да коментирам - бил съм в търговско предприятие, "Кинтекс" е търговско предприятие. Към този сектор е добре нещата да са обрани, ще се опитам интересът да спадне", каза Стоянов, който е бивш директор на ВМЗ-Сопот.

От думите му стана ясно, че има над 250 блокирани сделки в отбранителния бранш, които са чакали са над месец и половина. Сред тях има и чакащи за внос на материали, не е само износ - предприятията не могат да работят, поясни Стоянов. "не мога да си обясня пасивността на бившия министър на икономиката (Корнелия Нинова)", каза той относно забавянето на дейността на междуведомствената комисия, която издава разрешителни в сектора. 

"Не съм обвинявал Нинова, че изнася оръжие за Украйна, поставен съм в ситуация да подпиша тези документи, които са определени преди мен. Редовното правителство е могло да реши да ограничи износа за някои държави. Аз нямам тази възможност - или да подпиша, или да направя административен произвол и да забавя, да кажа, че няма да го направя. Назначен съм, защото съм експерт, а не защото съм уволнен от бившия министър - Корнелия Нинова", каза Никола Стоянов.

"Единствено мога да направя да няма натиск, да се спазва закона. Мога или да разпиша, или да не разпиша - документите са такива, каквито са. Изнасяме продукция от ВПК, за каквото има клиенти, това изнасяме, внасяме други неща, за да могат да работят предприятията. Най-много се търсят боеприпаси", каза той без да уточнява какви и за къде.

Нинова знае какво ще стане с тези сделки. Аз съм експерт, ще спазвам закона, не съм като нея - да си позволявам да не го спазвам, повтори служебният министър на икономиката. 

Бивш шеф на Кинтекс: Нинова заведе дела срещу мен с държавни пари

Бивш шеф на Кинтекс: Нинова заведе дела срещу мен с държавни пари

Назначила за шеф на НИТИ Казанлък БСП-активистката Румяна Друмева

Относно ситуацията с газа, той каза, че има предприятия (в отбранителната промишленост), които са зависими от природен газ. "Казвам го, без да мога да потвърдя. Отбранителният бранш ще се справи с поскъпването на газа. Този сектор няма да е от тези, които задължително ще получат газ", каза Стоянов.

Служебното правителство обмисля нова формула за помощ на бизнеса в условията на инфлация и поскъпване на газа.

Целта е да се помогне на тези, които имат нужда, а не да се раздават помощи за всеки в бизнеса, поясни той. Има сигнали, че някои компании имат рекордни приходи, а получават помощи, защото по сегашната формула се дава на всеки.

"Борбата с инфлацията ще е борба на целия кабинет. Тези неща имат основен фактор за покачване на инфлацията. Там е най-голямата стъпка, която може да се направи. Очаквам анализ от Комисия на потребителите", каза Никола Стоянов.

От създаването на Щаба по енергетика, се говори за условията на недостиг на газ. 3-4% от населението у нас ползва газ, индустрията ни също в по-малък дял (от Западна Европа - б.р.) ползва газ. България е производител на ток, въпросът е на каква цена. В редица държави токът за бизнеса е по-евтин, тук става въпрос и за помощ (за бизнеса), каза Стоянов.

България се държи, защото ползваме по-малко газ спрямо Западна Европа. Правим справка да видим колко компании не могат да минат на друг вид гориво. Сценарият (за справяне с газовата криза) се разписва в момента. Анализира се дали и как да се продължи мярката за тези 25 ст. отстъпка от най-евтиното гориво, поясни министърът на икономиката. 

Закриват Държавното предприятие "Държавна петролна компания"

Закриват Държавното предприятие "Държавна петролна компания"

Съществуването на предприятието било напълно необосновано

Относно Държавната петролна компания, която бе създадена от кабинета на ГЕРБ-3 и закрита от правителството на Кирил Петков, Стоянов каза, че с постановление няма как да се закрие нещо, създадено със закон. Държавната петролна компания може да е още един търговец в държавата, което ще увеличи конкуренцията, смята той.

За административните промени на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова, Стоянов обясни, че 72 души от администрацията са освободени по различни причини и членове от закона - това е около 20% от състава на министерството. Загубен е много експертен капацитет, обясни ситуацията той и даде пример със споровете си с председателя на Държавната консолидационна компания (ДКК)

Продължаваща ревизия не позволявала на ДКК да плати дивидента

Продължаваща ревизия не позволявала на ДКК да плати дивидента

Смиляна Нитова обвинява министъра за създаване на напрежение

По думите му изпълнителната директорка на ДКК лъже, а четирима от Управителния съвет са назначени от Нинова в съвета, те ще имат мнозинство.