Ако ГЕРБ не започват да изпълняват това, за което са се разбрали с ПП/ДБ при съставянето на "некоалицията", то правителството няма смисъл да съществува. Това бе акцентът от изказването на министър-председателя академик Николай Денков на трибунка в кулоарите на Партийния дом минути преди началото на заседанието на депутатите, което ще започне с парламентарен контрол.

"Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешната посока."

Министър-председателят обаче, макар и попитан многократно, отказа да даде ясни срокове, в които ГЕРБ да се "поправят"

"Не давам срокове, това, което искам да знам, е, че се движим в правилната посока".

Настоя обаче за конкретни правила, разписани между ГЕРБ и ПП/ДБ, по които по прозрачен начин да се избират шефове на регулатори.

"Много пъти съм казвал, че има смисъл това правителство да работи, ако поддържа правилната посока. Ние сме на една ръка от Шенген, трябва да започнем да работим в правилната посока. Какво значи например Антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера" (заместник-управител на НЗОК, предложен от ГЕРБ, първоначално подкрепен в комисия от ПП/ДБ, но в зала категорично отхвърлен от "добрите сили" - бел.ред.), отговори на въпрос на News.bg премиерът Денков.

Даде и подробности от "кухнята" - ГЕРБ нарочно бавили вече 2 седмици приемането на правила за избор на председатели на новата Антикорупционна комисия, може би искайки да кадруват вътре, като това дори предизвикало питане от Брюксел на какво се дължи забавянето.

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

ГЕРБ имат договорка с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова за НЗОК

Проблемно според акад. Денков е назначаването на заместник-председателя на Здравната каса, предложен от ГЕРБ - Момчил Мавров, като според него е неприемливо ресурс от над 8 млрд., разпределян за здраве, да се контролират от хора, към които има подозрения за корупция.

Премиерът противопостави и Мария Габриел, представителят на ГЕРБ в кабинета, против самите ГЕРБ - по думите му от самото начало от партията на Борисов настоявали за квотни назначения - "за мен този, за вас онзи".

"Това, което от самото начало сме казали с Мария Габриел е, че това няма да стане. И за да се реализира това сътрудничество, е като лицата, които се избират, бъдат приемливи и за мен, и за нея, така че да знаем, че няма лица със съмнителна репутация, които да правят неправилни дейности", посочи основното кредо, по което работи кабинета той.

Денков бе лаконичен по отношение на критиките от страна на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който по-рано го нарече "онлайн премиер", който не върши работа и е защитаван от "големите батковци".

"Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство", отказа първоначално да отговори той. Попитан от News.bg за ролята на Пеевски според него в държавното управление, Денков добави - "Ако г-н Пеевски като лидер на партия каже нещо смислено, свързано с правилното управление на държавата, ще го коментирам, разбира се", не отрече обаче ролята на Делян Пеевски във взимането на решения в държавата.

Ако ДПС и ГЕРБ искат да свалят кабинета - могат

Ако ДПС и ГЕРБ искат да свалят кабинета - могат

Тогава Николай Денков ще каже кои министри чии са

А работи ли Министерски съвет единно, след като ПП/ДБ свалиха доверието си от МВР шефа Калин Стоянов и министъра на електронното управление Александър Йоловски, попита News.bg.

Важното е изпълнението на управленската програма по министерства, което към момента е факт, отговори Денков. И даде пример - след като постави задача на министъра на вътрешните работи Стоянов да изготви доклади за полицейското насилие и за хулиганските прояви по време на протеста срещу БФС, вече по въпроса има напредък.

"Информацията, която Стоянов ми даде неофициално, е, че има напредък и че можем да очакваме решителни резултати", каза премиерът.