Лидерът на БСП Корнелия Нинова и македонският премиер Зоран Заев подписаха двустранно споразумение за партньорство между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Българската социалистическа партия (БСП), съобщиха от БСП.

По време на срещата Корнелия Нинова подари на Зоран Заев 200-годишна икона, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий.

Двамата обсъдиха двустранните отношения между България и Република Македония и перспективите на Западните Балкани за присъединяването на страните от този регион към ЕС и НАТО.

"Оценяваме високо доброто сътрудничество между нашите две държави, откакто Зоран Заев е премиер. То е пример за добросъседство и приятелство", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на срещата.

Тя подчерта, че добрите политически контакти трябва да допринесат в по-голяма степен за засилване и на търговско-икономическите връзки.

България и Македония искат задълбочаване на сътрудничеството

България и Македония искат задълбочаване на сътрудничеството

Македонски и български депутати стискат ръце на историческа среща

"Най-високо салдо сме имали през 2011 г. В последните години то се движи между 400 и 700 млн. евро, което не отговаря на нашите възможности. Българските малки и средни фирми могат да намерят благоприятен пазар в Македония, както и македонските у нас. Трябва да направим всичко възможно, първата сесия на смесената комисия за икономическо сътрудничество да се състои до края на тази година, както и да насърчим работата на Македоно-Българската стопанска камара", подчерта лидерът на БСП.

"Изразихме пълна подкрепа за усилията на Република Македония за влизане в ЕС, както и готовност за сътрудничество, защото БСП осъществи присъединяването на България и познаваме процесите", каза Нинова.

Заев и Нинова са обсъдили срещата в София на 16 май на левите премиери, комисари и лидери на партии в Европа. Акцент на срещата ще бъдат Западни Балкани.

Според думите на българския политик е добре по време на срещата да се обсъдят два въпроса - ясен график за започване на преговори и пътна карта с ангажименти и срокове. Вторият въпрос и в бюджета на ЕС да се предвидят средства за мерките в социалния стълб и неговата реализация за намаляване на неравенствата, за справедливо заплащане на труда, политиката за младежка гаранция.

Македония отряза Русия по темата за НАТО

Македония отряза Русия по темата за НАТО

Зоран Заев отхвърли претенциите на Москва...

В споразумението за сътрудничество и партньорство поехме взаимни ангажименти за засилване икономическите отношения между двете страни и разширяване парламентарното сътрудничество. Първата инициатива ще бъде среща на кметове от БСП и СДСМ, на което ще бъдем домакин, допълни лидерът на БСП.