Защо си с шапка, защо си без шапка? Така определя лидерът на БСП Корнелия Нинова обвиненията, че не е свикала Комисията за износ на оръжие от България. Ако я е била свикала последните дни на отиващото си правителство, сега е щяло да бъде обвинявана, че си е позволила да разреши износ в 12 без 5 за 1 млрд. евро. На практика сега въпросът внушава точно обратното, но отново с негативен знак, според Нинова.

В позиция, разпратена и до медиите, Нинова опровергава точка по точка наследника си, който днес даде брифинг, на който представи приоритетите на работа на Министерство на икономиката. Припомняме, че сблъсък имаше дори и в деня на официално предаване на поста, тъй като за служебен министър на икономиката от президента Румен Радев бе назначен уволненият преди това от Нинова Никола Стоянов.

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Свиква съвета за износа на оръжие

Нинова заявява:

  1. От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси.
  2. В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега.

Лидерът на БСП задава и въпроси - Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества, пита още Нинова и призовава за се следят действията на министъра.

Също така лидерът на БСП обявява, че е забранила, и МИ е било единственото такова министерство, в което допълнително материално стимулиране не е получавано, а сумата е разпределена между работещите служители. Интересно е дали тази практика сега също ще бъде променена.