Първият словесен сблъсък между новия лидер на БСП Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов стана по време на петъчния парламентарен контрол.

Социалистката го попита директно: „Защо не спазвате законите?”. Защо не спазвате собствените си заповеди, продължи тя.

По думите й до края на март премиерът е трябвало да представи пред депутатите годишния доклад за състоянието на националната сигурност. Нинова припомни, че именно това е секторът, който е на пряко подчинение и отговорност на министър-председателя. Министър-председателят не изпълнява собствените си закони, недоволна е червената депутатка.

До вчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки, кипна Борисов в парламента

До вчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки, кипна Борисов в парламента

Не хареса, че левицата го критикува за построените магистрали

Премиерът реагира спокойно, но се заяде, подчертавайки, че няма да отговаря на декларацията на левицата за пропукания асфалт, не искал да пада на това ниво.

Вместо това Борисов акцентира на приетите законодателни мерки за сектора за сигурност. Некласифицираните доклади на службите за сигурност се публикуват на сайта на Министерския съвет. Бойко Борисов изтъкна, че нямало законов срок, в който да се представи годишният доклад за състоянието на националната сигурност. И досега кабинетът непрекъснато представял докладите за службите за сигурност.

Корнелия Нинова не хареса отговора. Изглежда не разбирате какво ви питам, подчерта социалистката. Тя заподозря, че нещо в доклада го притеснявало. Затова и се бавело представянето му, за да се натъкмят констатациите в него.

Нинова обясни, че вече чела доклада. Ще видите като дойде докладът тук, обърна се тя към депутатите. По думите й констатациите не били лицеприятни за управляващите.

Една от тревожните констатации е за еврофондовете. Ставало ясно, че санкциите от Брюксел са само за кметове на ГЕРБ. Нинова предупреди, че имало опасност през 2020 г. държавата да осъмне без никакъв Брутен вътрешен продукт (БВП).

Бойко Борисов продължи да чете подготвения си отговор, като призова националната сигурност да е надпартийна.