Корнелия Нинова доминира в търсенето в българското интернет пространство в последната седмица. Това показа сравнението, което направи News.bg три дни преди изборите, след като само седмица по-рано макар и с малко водещ бе интересът към опонента й Бойко Борисов.

И днес разликата е малка - индекс 8 и 9 в полза на червената лидерка, като определено интересът се влияе рязко при присъствие на съответната фигура в някоя от националните телевизии. Показателно за това е резкият скок в интереса към Корнелия Нинова тази сутрин, когато тя беше гост на сутрешен блок.

Снимка 284905

Източник: news.bg

Разликата от една единица може директно да се насложи върху разликата от 1% между двете партии, които дават всички социологически агенции. Независимо дали в полза на едните, или в полза на другите.

Разпределението по области на България също запазва тази динамика в сравнение с миналата седмица и сега Корнелия Нинова "наваксва" редица райони. С по-голям интерес към Бойко Борисов остават само областите Видин, Перник, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Смолян, Силистра и Шумен. Останалата част на страната е оцветена в червено.

Интересното в случая обаче е, че при сравнение в интернет търсенето при основните политически формации това съотношение не се запазва, а напротив - ГЕРБ продължава да води по интерес и то значително изпреварвайки социалистите.

Снимка 284907

Източник: news.bg

При сравнение между посочваните като фаворити 5 политически партии разпределението е: ГЕРБ - 51 БСП - 41, ДПС - 20 Воля - 14 Обединени патриоти - 10.

Разминаването е не само интерес към лидерите - интерес към партиите. Малки разлики в тенденциите се отбелязват и при останалите партии, сигурни представителите в 44-то народно събрание.

Ако и миналата седмица интересът към партията на Бойко Борисов беше 39 срещу 29 за БСП, такова остава съотношение и в момента на последната седмица на предизобранта кампания.

С повече от 10 вече изостава ДПС, а "Воля" продължава да води на Обединените патриоти.

Не такова е разпределението при въвеждане на имената на техните лидери. Веселин Марешки определено води на останалите имена - Мустафа Карадайъ, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров.

За сметка на това разликата между търсенията за за лидерите на ДПС и ДОСТ продължава да расте, като категоричен лидер остава и то с драстична разлика вече Лютви Местан.

Снимка 284906

Източник: news.bg

Социолозите измерват и шанс коалициите "Реформаторски блок - Глас народен" и "АБВ - Движение 21" да прескочат 4%-та бариера за влизане в Народното събрание. Сравнението между тях показва, че ако зависеше от интернет интереса реформаторите влизат в парламента, за разлика от реформаторите в ляво. "Реформаторски блок - Глас народен" води категорично на "АБВ - Движение 21" с коефициент 43 на 2. Тук е нужно все пак повторно да се направи уговорката, че резултатите от търсенето по никакъв начин не показват реални нагласи за гласуване и дори и намерения за отиване до урните.

Снимка 284908

Източник: news.bg

От друга страна последните проучвания показват, че решаващо за въпроса кой ще победи на предстоящите след два дни избори са едни около 12% колебаещи се, може би все пак интересът и търсенето да открояват именно този напрегнат размисъл.

Така Корнелия Нинова води на Бойко Борисов, но ГЕРБ изпреварва БСП.

Въпросът се завърта философски за това - героят ли прави история или история прави героите.

И в интернет българите търсят дебат между Борисов и Нинова

И в интернет българите търсят дебат между Борисов и Нинова

"Воля" на Марешки набира интерес