Промяната започна след изборите и в никакъв случай не е завършила. Позицията на БСП е най-лесна, тъй като е принципна и последователна. За 4 години 5 пъти вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, напускане на парламента, над 1000 законопроекта, които са внесени в предишното Народно събрание.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС за позицията на партията за съставяне на ново правителство. "Всякакви опити на ГЕРБ, че можем да правим нещо заедно, са безпочвени. Но очевидно, че има разместване в пластовете и неяснота в позициите на партиите", добави лидерът.

ДБ събира подписи за комисия "Росенец" - ГЕРБ го направили вече

ДБ събира подписи за комисия "Росенец" - ГЕРБ го направили вече

Предложението за промени в Конституцията е тест кой е готов за промяната

Тя е категорична, че политиката на ГЕРБ е да създава хаос, нестабилност в държавата, а поведението на Борисов е ясно - той е последователен, ще продължава да ни забавлява със скечове.

Новите политически субекти не могат сами, но отказват протегната ръка на БСП, възмути се Корнелия Нинова.

От ДПС днес заявяват - няма да подкрепяме ГЕРБ и БСП, защото са партия, загубила изборите, но те управляваха, а сега искат да управляват с вас. Не, колеги от ДПС, като дърпате за опашката, ще си получите истината, каза Нинова.

В реалния живот на страната обаче, Нинова напомни, че докато тече безсмисленият спор, Бойко Борисов се окопава и ще се върне с пълна сила.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов

Нинова извади като козове вдигане на цената на тока и смяната на ръководители на дружества в земеделието последните дни, като каза, че в тях не са само кадрите на ГЕРБ, а и на ДПС. Изброи концесиите, които се дават в момента, сред които и тази на плаж "Кабакум" във Варна и находище в Орешак, Пазарджишко.

Кой позволява Борисов да се окопава, попита риторично Нинова, заявявайки, че БСП - не го прави. Той ни се подиграва в момента и си действа, докато вие си чешете езиците, добави тя.

Нинова каза, че "БСП е в парламента и подава ръка, без да иска нито постове, нито министри, а само моделът Борисов да бъде отстранен и да няма възможност да се върне".

Преди това Нинова поиска да се спре "харченето на милиони от прозореца на джипката" като законопроектите на партията да бъдат включени в работата на комисиите.

"Законите са ориентирани в решаване на два спешни проблема - харченето на милиони от прозореца на джипката, само миналата седмица МС изхарчи 10 млн. лв., както и Закона за публичните финанси, в който се предвижда "ограничение на премиера да харчи безразборно пари". Нинова се възмути, че този закон се държи на трупчета някъде. "А през това време той ще продължава да се окопава във властта", добави лидерът на БСП.

Тя добави, че законите са ориентирани към мерки за децата и възрастните. Ако искате ги отхвърлете, но да се гледат, сред тях и Законът за семейните помощи, за преизчисляване на пенсиите. Ние настояваме да се включат по правилник в работите на комисиите и залата, защото, като сме обещали, държим да го изпълним след изборите", каза още Нинова.

Председателят на НС Ива Митева каза, че има процедура и приема предложението и ще бъде обсъдено на Председателски съвет.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов - син направи предложение в петъчния пленарен ден парламентът да отбележи масовото изтребление на арменците, "за да се спести неудобството на колеги от спонтанно напускане и бутане, каквото беше при опита да се почете паметта на загиналите в църквата света Неделя".

Днешният пленарен ден започна с компютъризираната система и депутатите гласуват с карти.