След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да даде поискания му от прокуратурата имунитет във връзка с делото "Барселонагейт", както и при липсата на действия по въпроса от страна на председателя на парламента Росен Желязков, БСП взима инициативата в ръцете си и ще внесе за гласуване в пленарната зала отнемането на имунитета на Борисов.

"Изтече 5-дневния срок, който по закон се дава по такива случаи на лицето, на което е поискан имунитета и на парламента. Няма никакво движение - нито г-н Борисов си дава имунитета, нито председателя на парламента. Поискахме да се запознаем с документите (внесени от прокуратурата с искането на имунитета) и днес ще внесем проект за решение за сваляне на имунитета на г-н Борисов", коментира в кулоарите на парламента Корнелия Нинова.

Тя и парламентарната й група отидоха да се запознаят с документацията, внесена от прокуратурата, която съставяла между 600 и 700 страници и която, макар да не е секретна, не е отворена за депутатите. В крайна сметка се наложило БСП да пратят нарочно писмо за достъп до документите до шефа на НС и да видят за какво става дума - били допуснати единствено Корнелия Нинова и председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Гешев внесе в парламента последна серия документи за Барселонагейт

Гешев внесе в парламента последна серия документи за Барселонагейт

Като доказателства към искането за сваляне на имунитета на Бойко Борисов

"Целта е да се изпълни закона, срокът изтече и никой не прави нищо. Целта е дадем и възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен и сам да даде имунитета си", каза още Нинова. Лидерът на БСП посочи и че се отнася негативно към идеята на Христо Иванов да се създаде специална комисия за депутатските имунитети, както било практика в Европарламента.

Главният прокурор търпи упреци в годините назад, защото не е направил много неща и пазил тези, които сега напада, но следва сега да доведе действията си докрай, коментира соцлидерката на въпрос на News.bg.

Нинова обрано коментира казуса около ВСС и процедурата около отстраняването на главния прокурор, но изказа позицията си относно промененото в последния момент мнение на 6-ма магистрати, които оттеглиха първото си искане за отстраняване на Гешев. "Това непостоянство показва липса на самостоятелно мислене и решения. Същите 6 човека преди време браниха Гешев, после внесоха искане за отстраняването му, след това пък го оттеглиха."

От парламентарната трибуна Иван Ченчев от БСП обяви, че социалистите искат от Народното събрание да се свали имунитета на Бойко Борисов. Депутатът настоя точката да влезе в дневния ред на заседанието. 

Никола Минчев посочи, че е право на председателя на НС да разпредели решението по комисии. Именно Росен Желязков щял да прецени какво да прави с внесеното предложение на левите.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини левите в безпредметни процедури. Според нея червените не познавали правилата и затова трябвало да има комисия за обучение на депутатите за парламентарните правила. Георги Свиленски пък се обиди от обвинението на Атанасова.

ГЕРБ питат защо "секретарката на Гешев" Нинова се задейства за имунитета на Борисов

ГЕРБ питат защо "секретарката на Гешев" Нинова се задейства за имунитета на Борисов

Държи ли я главният прокурор с нещо, интересува се Маноил Манев