"Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи".
Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Кърджали.

Тя категорично се обяви против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България.

Лидерът на опозицията смята, че изказването на турския президент Ердоган е в разрез с международното право и принципите за добросъседство.

Тя призова българския премиер Бойко Борисов ясно да защити националния суверенитет и териториалната цялост на страната по време на предстоящата среща ЕС-Турция, планирана за 26 март 2018 г.

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е отменена

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е отменена

Румъния продължава приоритета за интеграция на Западните Балкани

"Призоваваме го в ролята му на посредник между ЕС и Турция, да мисли на първо място за народа си и националния суверенитет на България", каза още Нинова. Тя настоя на тази среща да се постави и въпросът за обезщетението на тракийските бежанци.

"През 2008 г, по искане на нашите депутати Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е приета резолюция на ЕП за уреждане на двустранните спорове, в т.ч. уреждане на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде поставено категорично от българското правителство", заяви Нинова.

В изказването си тя се обърна към всички български политици: "Спрете да разделяте народа по всички линии". Тя обясни, че едни партии разделят хората по вяра и език, други - на такива, които са с ГЕРБ и против тях.

По думите на Нинова се стигна дори до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години, категорична бе тя.

Според Корнелия Нинова разделението се прави в изгода на различни политически цели, но това е убийствено за българския народ. "Регионът е затънал в бедност, лошо качество на образование и здравеопазване, липса на работа, демографска катастрофа. Това са големите теми на деня. Нека спрем с разделението и нека да решаваме реалните проблеми на хората. Това ще помогне на всички ни и на държавата", заяви Корнелия Нинова.

Припомняме, на 12 март 2018 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към "братята и сестрите в Кърджали" по време на форум на управляващата партия в Сакария.

Там държавният глава каза, че всички жертви и подтиснати, извън родината си, се молят за успеха на Турция и че душевните граници на страната му са други.

В отговор от българското външно министерство намекнаха на Ердоган, че и България може да посочи част от Турция в културните си граници.

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че и нашата душа може да бъде широка.

Това не е първата подобна реч на Ердоган. Преди две години той също говореше за душевни граници. Тогава освен Кърджали бяха споменати и Алепо, и Скопие.