"Кризата с бежанците няма да се разреши бързо". Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов по време на дискусия на тема „Кризата с бежанците: новите европейски политики".

"До 6 месеца темата с бежанците ще бъде основна за европейските граждани", прогнозира той. "Това няма да е проблем, който ще бъде разрешен лесно", смята Малинов. "Това ще е проблем, който ще остане дълго с Европа", според евродепутата.

"Европа ще бъде притегателна сила за мигранти дори и след приключване на военните конфликти. Европа е най-доброто място за живеене", категоричен бе Малинов. Чакам с нетърпение какво ще си кажат Путин и Обама, сподели евродепутата.

Храним незаконно бежанците
Още...

През последните 6 месеца се промени тона в рамките на европейските институции изтъкна Светослав Малинов. Сега по мнението му се водел много по-откровен диалог. По мнението на евродепутата бежанските квоти са временно решение. "Това не е дългосрочно, добро решение", подчерта Светослав Малинов. По мнението му нужен е по-силен отпор на трафикантите.

"Предстоят тежки решения и за нас", смята евродепутатът. По мнението му досега решенията, взети за кризата с бежанците, са добри за страната ни.

Малинов смята още, че се справяме добре и даваме добър пример за охрана на границата и отношение към мигрантите.

Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) коментира на свой ред, че за периода 1 януари 2010 - 23 септември 2015 година 33 269 лица са потърсили закрила у нас.

На 9 345 е даден статут на бежанец. С хуманитарен статут са 5285 лица. ДАБ е издала 2536 отказа.

"Бежанският натиск в България за последната година се е увеличил рязко", информира той. До юли 2015 бежанският поток е скочил двойно в сравнение със същия период на 2014. През 2014 година най-много лица от Сирия са потърсили статут на бежанец у нас - 6254. Следват молбите от Ирак 608, Афганистан, Пакистан.

От 1 януари 2015 до 31 август 2015 пак на челната позиция са молбите на бежанците от Сирия - 4610, Ирак над 2000, Афганистан. По думите на Никола Казаков броят на иракските граждани, които искат статут на бежанец у нас е нараснал 4 пъти за тази година в сравнение с миналата.

През тази година на наша територия са навлезли 10% непълнолетни, 18% малолетни, 59% са бежанците във възрастта 18-34 години, 13% във възрастта 35-64 години. Възрастни над 64 години не влизат на наша територия.

"Рязко нарасна броят на децата бежанци в България с 1/3", информира шефът на ДАБ. Общата статистика на агенцията показва, че 72% са бежанците, дошли у нас са в трудоспособна възраст.

Над 100 са бременните жени бежанки в момента у нас, 50 души са хронично болни, много бежанци са инсулино зависими. Повече от 50% от бежанците са мъже, които са подали молби за бежански статут, стана ясно от данните, изнесени от Никола Казаков. 40% от мъжете бежанци са ергени.

Образователният ценз на бежанците обаче е притеснителен. "За 2014 статистиката сочи: 10% без образование, 11% висшисти, 4% с полувисше образование, 23% със средно образование, 31% с основно. Като цяло образователният ценз на бежанците е нисък", отчете Никола Казаков.

През тази година у нас са влезли едва 3% висшисти. 24% от бежанците от 2015 година са без образование.

Никой бежанец от центровете в цялата страна не ходи на курсове по български език. 6 деца в София са записани на училище през тази година. На 50% са запълнени бежанските центрове. ДАБ работи за разширяване на капацитета им.

Цифрите за Европа: 3 000 бежанци са загубили живота си от началото на годината в опит да навлязат в Европа. Близо 500 000 бежанци са влезли в ЕС основно през Гърция и Италия.

Социологът Боряна Димитрова представи анализ как приемаме случващото се с бежанците.

Изследване от септември тази година показва, че 63 % от хората смятат, че бежанският поток е заплаха за България. Само 35% са на мнение, че не е заплаха.
89% смятат, че държавата трябва да се бори с каналите за трафик. 75.9% искат да се засили оградата по границата ни. Около 57% от хората смятат, че трябва да съгласуваме политиката си за бежанците с европейската.

По-образованите и хората от градовете са убудени, че е нужно общоевропейско решение. По-ниско образованите и хората от селата са на мнение, че всяка страна трябва да решава сама за себе си как да се справи с бежанците.

11% от хората искат да се затворят границите. Според 43,3% Европа бавно, но трудно ще се справи с бежанската криза. 36,3% са на мнение, че стария континент няма да се справи с кризата и това ще доведе до упадъка на Европа.

63% от запитаните са привърженици на квотите за бежанци. 34% са против квотите.