Изграждане на нов граничен контролно-пропускателен пункт между Република България и Република Северна Македония е един от приоритетите в бъдещата трансгранична програма, която ще изпълняват двете държави с финансиране от ЕС. Друг приоритет е стимулиране на малките и средни предприятия в пограничните общини, съобщиха от Министерския съвет.

Това стана ясно по време на Първото заседание на Съвместната работна група за разработване на ИНТЕРРЕГ програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за периода 2021 - 2027 г. То се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заседанието бе председателствано от зам.-министър Деница Николова. От македонска страна съпредседател бе Димитър Ванчов от Министерството на местното самоуправление. 

Скоростта на преговорите зависи изцяло от Македония, Каракачанов чака

Скоростта на преговорите зависи изцяло от Македония, Каракачанов чака

Историята не е компромис, нито е сурогат между истина и политическата пропаганда

С пари по тази програма се обмисля или да бъде изграден граничния пункт "Клепало", при Струмяни, или да бъде разширен граничния пункт "Логодаж" между Станке Лисичково и Делчево. След социално-икономическия анализ ще стане ясно коя мярка ще бъде подкепена.

"Политиката ни за развитие на двустранното сътрудничество е насочена към проекти, допринасящи най-много за икономическо развитие и потенциала в трансграничните територии", коментира Деница Николова.

По време на заседанието на работната група стана ясно още, че се въвеждат някои новости по програмата, като основните са намаляване на административната тежест със съкращаване на нивата за контрол, срокове за одобрение на проекти, контроли при изпълнението на проектите и др. Ще бъде създаден специален Фонд за малки проекти за подкрепа на предприемачите за обучение, подобряване на производствения капацитет и др. 

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

До края на годината ще е готов социално-икономическият анализ и SWOT анализ. След това ще бъде оформена програмата в началото на 2020 г. и се очаква догодина по това време тя да бъде одобрена. Все още не е ясна крайната й финансовата рамка, която предстои да се гласува от Европейския парламент.

В новия програмен период в България регионалните съвети за развитие ще имат засилена роля за даване на подкрепа за бъдещите проекти по трансграничната програма, които да получат финансиране, стана ясно по време на форума. Мярката е част от подхода на новата регионална политика спрямо местните нужди и потенциали за развитие на регионите, която ще провежда правителството. 

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Настояват страната ни да ги постави като условие към Скопие

Припомняме, на 30 септември държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония. Тогава стана ясно, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

Заседанието при президента Румен Радев бе след последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.