Най-многочислената парламентарна група в Народното събрание ГЕРБ/СДС няма да гласува заедно с "некоалиционните си партньори" от "Продължаваме промяната/Демократична България."

Това заяви на извънреден брифинг в кулоарите на Народното събрание председателя на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова. Предисторията - час преди изявлението на ГЕРБ бе провалено заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която следваше да вземе решение относно данъчните закони, предложени от финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев, отхвърлени от зала.

Въпреки че партиите в "сглобката" си стиснали ръцете по отношение на казуса с ръководството на Здравната каса, то в момента се правела наказателна акция спрямо шефа на Пирогов.

Винтовете в сглобката затегнати с две оставки

Винтовете в сглобката затегнати с две оставки

След среща между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС отново има стабилност

"За пореден път не се спазват ангажименти, конкретния повод са решенията, които еднолично взима министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е консултирана с нас преди това и имахме личното уверение на министър-председателя (Николай Денков), че няма да има политически намеси не само в сектор Здравеопазване, а във всеки един обществен сектор", изрази недоволството си Атанасова.

И констатира - не Денков взимал решенията в държавата, а някой друг. Кой е този друг ГЕРБ не уточниха, но очевидно здравният министър Христо Хинков действал "през главата" на премиера.

Решението на ГЕРБ - няма да гласуват нито един законопроект, предложен от Министерски съвет, докато не заработи механизма за общо вземане на решения в сглобката - нещо, за което всички в нея настояват, но все още не е факт.

"Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката носят отговорност, а действията носят последици. Ако те искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали нееднократно - тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" за "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", постави условията си към ПП/ДБ Атанасова.

Когато в едно управление се носи поравно отговорността, то следва и поравно да се взимат решенията, настояват от партията на Борисов.

Дали това е по същество искане за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ, попита News.bg.

"Условия ние не поставяме. Искаме партньорско отношение, така, както сме го демонстрирали многократно. Така, както го демонстрирахме и миналата седмица, когато дадохме крачка назад, защото смятаме, че България трябва да има редовен бюджет", отговори ни Десислава Атанасова.

ГЕРБ съзират масово несправяне с работата от страна на много министри. Попитани от News.bg за кои конкретно имена става дума, Десислава Атанасова обаче не уточни.

"Преди около месец казахме, че има огромен процент несправяне, помните, имахме и национална среща по този повод. Очевидно е, че това не се взе под внимание, тъй като наблюдаваме абсолютно същите действия. Към този момент не мога да говоря за който и да е министър, тъй като ние имаме само един такъв - вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. По отношение на останалите мога да кажа - държа да отбележат нашите критики, което не се случва. Но тези критики може да се обективизират и с искания за конкретни оставки", предупреди Атанасова.

Делян Добрев, който е и най-отявлния противник в ГЕРБ на общото управление с "Промяната", засегна и казуса с "Лукойл" и вчерашната позиция на рафинерията, че се обмисля продажбата на активи.

Според него от "Лукойл" виждали, че цялата история около нарушението на санкциите за износ на произведени от руски нефт продукти се разплитала и затова са излезли с последната си позиция. "Ние имаме вече имената на корабите, дестинацията в открито море, имената на корабите, на които са претоварвали, имаме сателитни снимки. Та те се готвят за бягане", коментира Добрев.

И направи прогноза - може да се очаква синдикатите около рафинерията и ръководството й да предизвика протести, включително затваряне на магистрали, по подобие на тези на енергетиците и миньорите от "Мариците".

"Имаше кратък протест на "Нефтохим" преди месец или два. Очаквам такива протести да се повторят, защото така се случва, когато "Промяната" пак се огъне."