Създават нова агенция, която ще ръководи програмата за наука, решиха министрите от третото правителство "Борисов".
На редовното заседание в сряда бе прието постановление за създаване на Изпълнителна агенция "Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж". Министрите одобриха и устройствения й правилник, съобщиха от Министерския съвет.

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Ректори не могат да влизат в новия Изпълнителен съвет на ФНИ

Новата агенция е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на образованието и науката и е управляващ орган на Оперативната програма за наука с обхват 2014-2020 г.
Агенцията ще работи и като междинно звено по Приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. до нейното приключване, уточниха от правителството.

Създаването на ИА "ОП НОИР" е резултат от необходимостта да се отстранят несъответствия и слабости, открити в предварителен одитен доклад на Европейската комисия за ОП НОИР.

Според авторите на проекта за новата агенция е необходимо разделяне на функциите между Управляващия орган на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Министерството на образованието и науката като конкретен бенефициент по проектите, финансирани от програмата. Постановлението влиза в сила от първи ноември 2017 г.