ПОСЛЕДНО: 153-тият вечерен протест - шумен, мирен, атрактивен

Стартът на тазсутрешния протест бе даден от една необичайна акция. Един възрастен протестиращ, който се представи като Владимир, дойде пред Народното събрание още преди началото на работния ден за депутатите с четири кутии яйца.

Той хвърли всичките яйца по фасадата и стълбището пред главния вход на парламента и обяви за news.bg, че с този акт показва омерзение и отвращение от управляващите. „Направих това, защото 69 години вече управляват тези червени изверги, които превърнаха една иначе добра, но утопична идея на комунизма в едно човеконенавистно движение", обясни Владимир.

Ранобудните „помагат" на МВР за огражденията пред парламента
Още...

Според него той хвърлил яйца, защото не може да си купи Калашников, но в същото време подчерта, че е будист. По думите му неговите родители, самият той, както и децата и внуците му, живеят във времето на комунизъм. Докога ще продължава така, попита Владимир.

Той обеща да протестира, докато „червената пасмина е на власт".

Близо 15 минути по-късно служители на реда го задържаха и след като установиха самоличността му го отведоха в един от полицейските автомобили в околността. Междувременно броят на полицаите около Народното събрание е удвоен, а загражденията около главния вход са сменени с плътни черни прегради, които се използват по големи рок концерти за възпиране на екзалтирани рок фенове.

Преподаватели и студенти „потърсиха сметка" от МВР
Още...

Новата ограда на парламента е снабдена с метални подпори и от двете страни, за да не може да бъде съборена от демонстранти. Броят на бронираните коли на жандармерията също надхвърля обичайното. Движението по „Цар Освободител" все още не е спряно, а протестиращи постепенно започват да се събират около Народното събрание.

Малко по-късно акцията на униформените срещу протеста продължи като те влязоха в разправия с протестиращия Росен Марков. След като установиха самоличността му полицаите задържаха личната му карта и отказаха да обяснят защо няма да му я върнат. В ответ на случващото се Марков се закани, че ще осъди шефът на МВР Цветлин Йовчев за една стотинка и ще си направи на медальон.

„Йовчев може да прави с вас каквото си иска, но с мен не", обърна се той към полицаите.

Коментар на вчерашните протести в района около Народното събрание не останаха тема „табу" пред вратата на парламента и тази сутрин. На влизане зам.-председателят на НС Мая Манолова определи сцените около парламента като изключително грозни. „Агресията срещу полицаи също изглеждаше доста неевропейски", отбеляза Манолова.

Според нея новата метална ограда около парламента е била необходима, тъй като начинът, по който снощи протестиращите са бутали загражденията, е бил опасен. Зам.-шефът на парламента отново заподозря в заговор ГЕРБ, Реформаторския блок и протестиращите. „Очевидно искат развръзка, но не мисля, че обществената подкрепа за тези крайни действия е особено голяма. По-скоро отношението към подобна агресия е отрицателно", коментира още Мая Манолова.

Бившият председател на НС Цецка Цачева пък е останала възмутена и е без думи от протестите вчера. „Арогантни - власт на всяка цена. Те са способни на всичко. Те са диалогични, тогава когато говорят само те и слушат самосебе си като управляващи", обвини управляващите Цецка Цачева.

Народният представител от БСП Георги Кадиев призна, че се е почувствал доста неприятно, когато е излязъл от работното си място - парламента и поне 200 души са му показали среден пръст. „Това, което се дразня е, че не правят разлика между нас - кой какъв е, ние всички сме лоши. Всички искат да се махнем, но кой ще дойде. Те казват, че ще преговарят със следващото правителство, но ако то е същото, ще преговарят ли", попита червеният депутат.

Без думи останаха на влизане в парламента обаче премиерът Пламен Орешарски, министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, както и водачите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Преди 11 часа близо 30 души са протестиращите при загражденията на северния вход на НС. Както обикновено те вдигат много шум с тъпани, свирки и вувузели.

Малък брой контрапротестиращи са се разположили от едната страна на храм-паметника „Св. Александър Невски".

Тази сутрин провокация и сблъсъци със служителите на реда няма и атмосферата покрай всички ходове е нормална. Въпреки очакванията на мнозина „Ранобудните студенти" отново да се присъединят към протеста, около 10:30 ч. те не са появиха, а по последна информация до към 10 часа са заседавали в 272 Аудитория в Ректората и са обсъждали дали и днес да продължат протестните си действия на улицата.

Междувременно други 40 демонстранти се разположиха на жълтите павета пред централния вход на НС и блокираха движението.

Няколко минути след пристигането на студентите, от вътрешната страна на загражденията се появиха монтьори, които започнаха да поставят на всяко метално ограждение табели и железни скоби.
На въпрос на News.bg към служители на реда, защо са необходими подобни мерки, кой ги е разпоредил и защо това се извършва пред очите на протестиращите, което може да бъде разтълкувано като вид провокация, полицаите останаха безмълвни.

Протестът се разходи за кратко до МС

Още...

Към обяд протестиращите се разделиха на две групи. Част от тях остана пред НС, а повечето студенти блокираха булеварда между Орлов Мост и ректората на СУ, като образуваха жива верига.
Те застанаха в права линия, по средата на улицата, като много превозни средства продължават да преминават покрай тях. Повечето шофьори натискат клаксони в същия тон със скандиранията „Оставка".

Иначе протестът пред НС е доста по-спокоен от вчерашния. Малко над 100 студенти и няколко граждани неуморно скандират и вдигат шум с най-различни приспособления.