Работата по пакет "Мобилност" ми прилича малко на боксов мач, защото не успяха да ни нокаутират, не успяха да ни бият по точки, сега се опитват да ни вземат мача в съблекалнята, и то с помощта на съдиите. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков пред bTV.

Според него целта е да оставят 100 000 български камиони без работа. Ако това обаче стане, тези камиони ще бъдат паркирани из цяла Европа - по магистралите, по улиците, по границите, посочи той.

Новаков заяви, че независимо какво се случи в сряда, пакетът няма да влезе в сила тогава, тъй като това не е окончателното гласуване. Той подчерта, че първоначалният замисъл е бил още преди две години въпросният пакет да е влязъл в сила, така че отдавна българските шофьори да бъдат глобявани, а фирмите - фалирани.

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

По думите му има сериозни разминавания между вижданията на страните членки

В понеделник Европейския парламент ще гласува дали пакет "Мобилност" да остане в дневния ред, или не. Новаков обаче посочва, че дори да остане в сряда, това е само гласуване на първо четене. След това предстоят преговори с румънското председателство и едва след това ще се гласува на второ четене.

"Ако приемем, че ще гласуваме в сряда, този парламент има десет дни, в които да завърши преговорите със съвета, с ЕК и да го върне за гласуване за второ четене. Това ми се струва много близо до абсурда", коментира евродепутатът. Той подчерта, че никога досега нещо, което е отхвърлено три пъти, не се е вкарвало за четвърти път.

Разочарован съм, че в мястото, което трябва да бъде люлката на демокрацията, в което трябва да се показва как се работи, може да се случи нещо такова, заяви той.

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Подготвят рамково споразумение в областта на автобусните превози

Новаков изрази убедеността си, че случилото се с този регламент един ден ще финишира в съда и тогава всички, които са сбъркали по него, ще отговарят за действията си.

Ако има нещо положително, този безпрецедентен натиск, на който сме подложени, беше, че всички българи, които работим по темата, сме обединени, обобщи той и допълни, че в сряда български шофьори отново ще протестират в Страсбург заедно с румънци, поляци и унгарци.

В заключение Новаков посочи, че поправките по пакета са 1200, а това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение и е внесъл поне по две поправки в пакет "Мобилност".

Борисов убеждава Таяни да спре гласуването на пакета "Мобилност"

Борисов убеждава Таяни да спре гласуването на пакета "Мобилност"

Социалистите и либералите в ЕП настоявали да се приеме сега