Законодателна промяна, според която опашките на граничните пунктове в цяла Европа ще бъдат намалени. Това предлага евродепутатът Андрей Новаков по повод блокирането на пътищата към Русе на границата с Румъния, съобщи БНР.

Той ще ги внесе още в първите дни на септември.

По негова инициатива ще бъде предложена и законодателна промяна, според която един камион трябва да бъде проверяван за една минута на която и да е граница между европейски страни.

"Това не означава една минута за чакане на границата. Това означава само една минута, за да провериш камиона. Към момента това време е над три минути, което би означавало, че ако успея да прекарам тази поправка през европарламента, опашката би трябвало да се свие над три пъти".

Демерджиев нареди спирането на тировете към Русе и Видин да започне от Свиленград

Демерджиев нареди спирането на тировете към Русе и Видин да започне от Свиленград

Ще бъде ще покрито цялото трасе от Свиленград до Северната граница

Новаков допълни, че най-бързото решение на въпроса с опашките на границата е да се назначат повече хора за обработка на документите.

Припомняме, че служебният вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разпореди допълнителни мерки за справяне с повишения трафик към северната граница на страната. От вчера ОДМВР- Разград, Велико Търново и Стара Загора започнаха спирането на товарните автомобили, пътуващи към Русе - Дунав мост, на определени подходящи за това места, съобщиха от МВР.

Междуведомствената работна група между МТС, МРРБ и МВР е обособила четири точки, позволяващи престои на тежкотоварни автомобили - Стара Загора, Велико Търново, Разград и Бяла, с цел облекчаване на трафика в град Русе, както и изграждането на буферен паркинг.

"Интензивният трафик е увеличен в пъти и ще бъде контролиран от отговорните институции денонощно чрез въвеждането на пропускателен режим, за да не се натоварва движението в град Русе и облекчи преминаването на ГКПП Дунав мост 1", коментира заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов.

Спират тировете за Дунав мост-Русе чак на Стара Загора

Спират тировете за Дунав мост-Русе чак на Стара Загора

Интензивният трафик ще бъде контролиран и чрез въвеждане на пропускателен режим