Информацията, която поиска главният прокурор Сотир Цацаров от ДАНС, може да разкрие нови връзки, които не са могли да бъдат установени в конкретни производства и конкретни лица.

Така министърът на правосъдието Данаил Кирилов отговори на въпрос как да гледа на инициативата.

Припомняне, тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров изиска с официално писмо до председателя на ДАНС Димитър Георгиев всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, и недекларирани по съответния ред.

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

Предстоящите избори нямали общо с искането за проверката на главния прокурор

По думите му искането на главния прокурор за такава информация е изцяло положително и необходимо.

Правосъдният министър се надява ДАНС да има достатъчно аналитична и разузнавалтена информация, която да послужи за идентификацията на данните, с които да се съберат доказателства за наличие на сметки и връзки с подставени лица.

Кирилов е убеден, че в рамките на междуинституционалното сътрудничество ДАНС регулярно предоставя информация, но в случая се цели кумулативен ефект на събирането на множество информация, която в този си обем и мащаб може да разкрие нови връзки.

Цацаров поиска от ДАНС сметки и офшорки на висши публични длъжности

Цацаров поиска от ДАНС сметки и офшорки на висши публични длъжности

Информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата

Припомняме, след избухването на скандала в апартаментите и къщите за гости на властта прокуратурата започна няколко проверки. От страна на главния прокурор беше разпоредена проверка на всички къщи за гости, като стана ясно, че в обхвата й влиза и работата на ДФ "Земеделие". В скандала с къщите за гости бяха замесени имената на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, но и на депутата от БСП и кандидат за ЕП Елена Йончева.

От друга страна все още продължава да тече проверката, също разпоредена от главния прокурор, на имуществото на намиращото се в отпуск ръководство на Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев (заради апартамента му с тераса) и неговия заместник. Тази проверка ще обхване и имотното състояние и на шефа на Следствието Борислав Сарафов и на председателя на ВКС Лозан Панов.

Също така проверка бе оповестена и на имотните сделки на фирмите на Валери Симеонов.

Всички тези проверки продължават да текат и все още няма краен резултат.