Може да се говори за тройна коалиция около новия Закон за МВР - БСП, ДПС и „Атака" заяви пред „Хоризонт" бившият заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Отнема се правомощието на президента да назначава с указ главния секретар. Това е необявен поход срещу президента. Това е промяна с оглед на личността, посочи Вучков.

Той съобщи, че в Закона е предвидено да се раздели Главна дирекция „Национална полиция" на две. Ще има повече началници. Ще има извънщатни сътрудници. Те ще имат карти. Никой не казва какви правомощия ще имат. Те щели да решат огромния проблем с битовата престъпност.

На въпроса дали това е социален закон за служителите на МВР, Вучков отговори, че има усещането, че някой изпълнява мръсни поръчки по отношение на синдикатите в МВР.

Това е защото е вкарано предложение в Съвета за социално партньорство на вътрешното министерство да могат да участват само синдикати, които имат повече от 5 % членове, в сравнение с общата численост на вътрешното министерство, каза Вучков.

По думите му в момента на това условие отговаря един синдикат между шест. Не трябва да има само един синдикат на държавните служители, коментира той.

Въвежда се един порочен кадрови модел с ликвидиране на конкурсното начало в МВР, това е съчетано с едни отречени тоталитарни практики, добави Вучков.

Припомняме, вчера депутатите обсъдиха на второ четене новия Закон за МВР. В хода на обсъжданията между мнозинство и опозиция се появиха редица противоречия.

Новият закон гласи главният секретар да се излъчва от Министерския съвет по предложение на министъра и тази длъжност ще е с мандат от 5 години. Освен това новост е, че се дава възможност той да има заместник.

От ГЕРБ настояха главният секретар да се назначава от президента по предложение на МС. Така, според Веселин Вучков от ГЕРБ, ще се избегнат неудачни назначения като това от 14 юни 2013 (Делян Пеевски за шеф на ДАНС - б.р.).

Опозицията предложи също така да се даде възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния секретар при системно неизпълнение на служебните си задължения.

Очаквано предложенията на герберите не минаха.