Яне Янев оглави парламентарната комисия, която ще проучи помилванията на Ангел Марин и опростяването на дългове от Георги Първанов.

Със 105 депутатски гласа за, 46 против, 1 въздържал се НС създаде тази комисия, като депутатите удължиха пленарното си заседание, за да проведат дебата и гласуването.

Предложението Янев да оглави органа дойде от независимите. Бисерка Петрова от РЗС изтъкна, че е редно той да оглави комисията, защото пръв е алармирал за липсата на указ.

От ГЕРБ в нея влизат шестима - Юлияна Колева за заместник-председател, Светлин Танчев, Цвета Караянчева, Ивайло Тошев, Владимир Тошев, Емил Караниколов.

Атакистите няма да участват в комисията заради председателя на комисията. Иначе националистите са за такава комисия.

Според Павел Шопов атакистите нямат място в комисия, в която мнозинство имат ГЕРБ и РЗС. Не желаем да участваме в такава сделка, посочи Шопов.
Несериозно според него е председател на комисията да е човек, хвърлял димки в Пловдив и летял с делтапланер над Бузлуджа.

Сините предложиха Йордан Бакалов, а ДПС - Четин Казак, Митхат Метин.

Социалистите също са притеснени от председателя на комисията. Ангел Найденов обяви, че на този етап БСП няма да излъчи свои представители.
След изказването на Ангел Найденов, ДПС също оттеглиха двете си кандидатури.

Не бе прието и предложението на социалистите комисията да разследва указите на всички досегашни демократично избрани президенти.

"Помилването е преди всичко акт на хуманност", подчерта по време на дебатите Яне Янев, който е вносител на предложението за създаване на комисията.

"Упражняването на право на помилване е изключително висока морална и държавническа отговорност. Проблемът е, че упражняването на това право в Република България е извън механизма на взаимен контрол над властите", смята лидерът на РЗС.

"Нищо не задължава президента, нито вицепрезидента, дори да мотивира акта на помилване", изтъкна консерваторът.

Искате да придадете изключителност на един абсурден казус, заяви Лютви Местан по време на дискусиите.Стигаме до дъното на падението на българския парламентаризъм, подчерта той.

За първи път се води дебат за указите на президента, каза и Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Шекспир е казал "Животът е театър", а ние бихме казали, че парламентът се превръща в цирк, коментира и Четин Казак от ДПС.  Тъй като според него, циркът няма да бъде прекратен, от ДПС ще се опитат по време на дебатите да направят циркът по-малко фарсов.

"Ние от Атака ще гласуваме за създаване на такава комисия с чиста съвест. Тези всички помилвания могат да служат за политически инструменти", категоричен бе обаче Станислав Станилов от Атака.

За пример той посочи Цветелин Кънчев, който също беше помилван от Георги Първанов. "Да хвърлим камък в това блато. Ако сме започнали да ровим, трябва да ровим докрай и никой да не бъде пощаден", призова националистът.

Предложението на Янев не цели нищо друго освен политическа изгода, смята соцлидерът Сергей Станишев. Това упражнение не цели обективна истина, коментира той.

Според Станишев от създаването на такава комисия се целят само ползи от управляващите. Това най-малкото не е почтено, категоричен е експремиерът.

Искам да обърна внимание върху това, че не е работа на НС да проучва дейността и законосъобразността на президента, заяви лидерът на БСП. Президентската иснтитуция не попада под обхвата на парламентарния контрол, смята Станишев.

Това, което предлагате в крайна сметка няма да заблуди никой като искреност на намеренията, убеден е лидерът на социалистите.

По думите му Конституционният съд е единственият който може легитимно да се произнесе по този въпрос, а не НС.