Депутатите приеха проекторешение за окончателно спиране на проекта АЕЦ „Белене".

Гласуваха 154 народни представители, от които „за" гласуваха 114 депутати, а 40 бяха „против".

Решението е относно проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум. Според решението Народното събрание подкрепя решението на правителството за спиране на проекта „Белене" и окончателното прекратяване на проекта.

В решението се посочва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", както и да се започнат процедури за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй".

Гласуването премина при освирквания и тропане от страна на депутатите от Коалиция за България.

Референдумът от 27 януари показа, че една голяма част от българските граждани отказаха да поемат отговорността относно строителството на АЕЦ „Белене", това заяви по-рано днес синият депутат Иван Иванов. Той представи проектопредложението на Синята коалиция, което предвижда окончателно спиране на проекта АЕЦ „Белене", продължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", като се подкрепя решението на правителството от 27 март 2012 за спиране на проекта „Белене", и окончателно прекратяване на проекта за втора атомна централа.

Развитието на ядрената енергетика не може императивно да се свързва само с АЕЦ „Белене", категоричен е Иван Иванов. В проекта „Белене" са закопани над 1.5 млрд. лева, изтъкна той.

Мартин Димитров предупреди, че ако се реши да се строи "Белене", днешните протести ще се строят на управниците като невинно събиране на граждани. Той бе категоричен, че токът е скъп заради вложените пари в АЕЦ „Белене".

Всички анализи сочат, че токът от "Белене" ще е поне 3-4 пъти по-скъп от АЕЦ „Козлодуй", смята синият депутат. "Белене" няма нищо сигурно, няма сигурни приходи, каза още Димитров.

Социалистите от своя страна предлагат възобновяване на изграждането на нова ядрена електроцентрала. Червеният депутат Янаки Стоилов изтъкна, че протестиращите са поискали токът от АЕЦ „Козлодуй" да е само за вътрешно потребление. „Защо? Защото това е най-евтината електроенергия", каза социалистът.

Той обясни, че токът от АЕЦ „Белене" е щял да струва, колкото от първата ни атомна централа. След като унищожихме земеделието, разбихме индустрията, дайте да не развиваме ядрената енергия, подчерта Стоилов.

От ДПС пък решиха да не участват в гласуването на решенията, защото не били компетентни. Тъжният извод от този референдум е, че след 40 години очакване, той по-скоро компрометира идеята за референдум, смята Лютви Местан. По думите му партията няма да участва в гласуването днес, защото не се чувства компетентна да подложи на „партийна редакция скритата воля на суверена".

От всички лентички на ГЕРБ, хората ще запомнят една лентичка - неотрязаната лентичка на АЕЦ „Белене", заяви Петър Димитров от БСП.
По думите му сеизмичната ситуация в Козлодуй и Белене е аналогична. Тук си говорим сказки като за малки деца, подчерта бившият икономически министър.

Той изчисли, че стойността на днешното решение за бъдещето на АЕЦ „Белене" ще е 2%, колкото според него е подкрепата за управляващата партия. Гласувайте, както искате, българинът ще ви коригира на изборите, категоричен бе червеният депутат. Следващият парламент ще промени днешното решение и ще съобрази с волята на народа, по думите на Петър Димитров.

Залагате бомба под бъдещото управление на България, предупреди социалистът и попита кой ще удовлетвори руските претенции. „Борисов обяснява, че Сергей не бил подписал договора, 4 години той не разбра, че договорът се подписва и разтрогва от НЕК", продължи с нападките Петър Димитров.

Ще бъдем осъдени да платим претенциите на „Атомстройекспорт" и българите трябва да платят 2 милиарда лева притеснен е той и заяви: „Това, което е днес по улиците, ще ви се струва като мечта в сравнение с тогава, когато ще трябва да се плащат парите".

Изумен съм, заяви в отговор Диан Червенкондев от ГЕРБ. Левицата за пореден път е извън времето и пространството, смята той. Депутатът изтъкна, че хората по улиците протестират срещу секретните договори за Мариците. А вие им предлагате още по-секретен договор, обърна се Червенкондев към социалистите.

Този проект е започнал с нарушения, каза депутатът. Според него ГЕРБ трябва да подкрепят проекторешението на Синята коалиция, защото в противен случай, ако се реализира централата, токът от нея ще е непосилен за хората.