Народните представители не приеха предложението на БСП за ранното пенсиониране.

50 депутати натиснаха копчето "За" промяната, против бяха 79, а 12 народни представители се въздържаха.

Припомняме, предложението бе направено от Сергей Станишев и група депутати от "Коалиция за България" и предвиждаше лицата, които нямат право на пенсия да могат да се пенсионират при условие, че недостигащите им възраст и/или осигурителен стаж са до 24 месеца от определените по закон.

Предложението не е било подкрепено и от социалната комисия, като вчера стана ясно, че нито министрите, нито премиерът са запознати с него.

В пленарна зала то беше подкрепено от левицата и от "Атака", а срещу него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Обмислят поетапно вдигане на осигурителните вноски от 2015-та
Още...

Депутатите отхвърлиха и текста, с който се замразява пенсионната реформа, приета от ГЕРБ, която увеличава възрастта и осигурителния стаж.

Дискусията за Кодекса за социалното осигуряване предполага висок емоционален градус, коментира социалният министър Хасан Адемов, дошъл в парламента за дебатите по темата.
Да не чертаем апокалиптични картини, призова той депутатите.

Състоянието на пенсионната система не е такова от последните години, обясни Адемов. Той препоръча съсредоточаване върху конкретните текстове в хода на дискусиите.

Министърът припомни, че е гласувано вече замразяването на пенсионната реформа да е за една година. Затова и той препоръча да отпадне текстът за безсрочното замразяване на възрастта за пенсиониране. Недейте да всявате страхове и паника, призова още социалният министър.

Бившите управляващи от ГЕРБ обаче са силно притеснени за това при какви правила ще се пенсионират в бъдеще българските граждани. Особено застрашени според опозицията са българите, които им остава само една година до пенсия.

От парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова за пореден път изрази неодобрението на опозицията по отношение на промените в Кодекса на социалното осигуряване и по-специално замразяването на пенсионната реформа.

"Гражданите, които трябва да се пенсионират през 2015-та година, са в състояние на безтегловност", сигнализира Ангелова. Тя съзря в намерението на правителството за замразяване на възрастта и стажа на пенсиониране единствено самоцел на кабинета, с която да докаже, че си спазва предизборно обещание.

ГЕРБ се оплака и от това, че от шест месеца по темата за социалните промени се чуват единствено думите - "ще се съберем, ще видим", а все още не е ясно какво ще случи с пенсионната реформа. "Как ще се пенсионират бъдещите пенсионери?", постави въпросът депутатът от опозицията.

Светлана Ангелова се съмнява още и в това, че с подобни изменения и замразявания Европа ще спре парите на България и като цяло за мерки за заетост и безработица. Макар именно депутатите от ГЕРБ да поставиха отново темата за пенсионната реформа в пленарна зала, Ангелова заяви, че "злото вече е сторено и е факт с приемането на Бюджет 2014".

Тя сигнализира още за това, че ако бъдат приети предложенията на червените, пенсионната система ще фалира, както през 1981. Тласкате пенсионната система към фалит в името на политическия егоизъм, коментира депутатката от ГЕРБ. ЕК ще ни размаха пръст, предупреди още Ангелова.
По думите й 31 милиона лева ще струва ранното пенсиониране, а тези пари не били предвидени като разход в бюджета на НОИ.

И други двама народни представители от ГЕРБ защитиха тезата на колегата си Светлана Ангелова, за това, че замразяването на пенсионната реформа не е добро решение.

"Спирането на пенсионната реформа ще изпрати много български пенсионери към социални помощи и ние никога няма да стигнем до увеличаване на минималния размер на пенсиите", алармира депутатът от опозицията Гинче Караминова.

Бившият социален министър Тотю Младенов пък отбеляза, че с промените в Кодекса за социалното осигуряване се показва, че това правителство не само, че няма намерение да прави реформи, дори и в социалната сфера, но и спира такива, които имат за цел да укрепят системата.