Делян Пеевски не е шеф на ДАНС, реши парламентът.

„За" се обявиха всички 128 депутати. "Против" и "въздържали се" нямаше. Нито един от 97-те депутати на ГЕРБ  не дойде в парламента.

Днес той не присъстваше в Народното събрание, където лидерът на ДПС Лютви Местан представи предложението за отмяна на решението за избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

От изказването на лидера на Лютви Местан стана ясно, че ДПС ще пита КС какъв е статутът на Делян Пеевски и дали той може да се върне като депутат. Докато КС не се произнесе Делян Пеевски няма да встъпи в парламента, обясни лидерът на ДПС.

Малко по-рано лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че скандалът около избора „Пеевски" се е оказал тежък оздравителен урок за него и партията.

Припомняме, Пеевски бе избран за шеф на ДАНС след двойно гласуване от народните представители на 14 юни.

Решението дойде, след като малко по-рано Пламен Орешарски се появи изненадващо в НС заедно с председателя Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова и предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Веднага настъпи бурно недоволство в страната от избора, което доведе до протести в България. Вече близо седмица хиляди български граждани участват в протестни демонстрации с искане за свалянето на Пеевски и оставката на кабинета.
Заради народното недоволство 24 часа след номинацията на Пеевски, самият той обяви готовността си да подаде оставка.

Само преди няколко дни Владимир Писанчев изрази готовност да оглави ДАНС, ако му предложат.