Депутатите приеха Законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH "За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70" по програмата FMS на САЩ. Съгласно условията на подписаните и влезли в сила международни договори BU-D-SAB и BU-D-SAD за придобиване на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка българската страна следва да спазва посочените в договорите мерки за контрол, сигурност и отчетност на предоставените от САЩ отбранителни изделия, като разходите за изграждане на необходимата за целта инфраструктура са изцяло за сметка на България.

Договорът BU-D-QAH се сключва по условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ - FMS, а общата му стойност възлиза на 7 238 842 щатски долара. Договорът предвижда:

  • Доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на Правителството на САЩ;
  • Проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО);
  • Услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО) за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада;
  • Консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.
Ще пазим с нови системи секретно американско оборудване и въоръжение за F-16

Ще пазим с нови системи секретно американско оборудване и въоръжение за F-16

Служебният кабинет одобри проект на международен договор с тази цел

Проектодоговорът е изготвен съгласно законодателството на САЩ при спазването на стандартни условия, както и вече влезлите в сила договори за придобиване на самолет F-16 Block 70 с необходимото за него оборудване и въоръжение.

Американската страна поставя специфични изисквания по отношение на изграждането на съоръженията за инсталиране, интегриране и съхранение на чувствителни системи и подсистеми на F-16, изпълнението на всички функции, свързани с американските критерии за контрол на сигурността и последваща инспекция с цел сертифициране на обектите от представители на САЩ. Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за изпълнение на определени инфраструктурни дейности в България и всяко забавяне ще доведе до невъзможност за приемане на самолетите на българска територия.

Нямаме договор, посочи Николай Дренчев от "Възраждане". Това било писмо за оферта, по думите му. Идеята е да дадем 7 милиона за проектиране за някакви услуги, смята той. Хванати сме в плен, убеден е депутатът и призова партията му да не подкрепя. Ние сме в ситуацията да живеем във високопланинско село и си купуваме "Ферари", заяви Дренчев за американските изтребители. На нас ни трябва една проста евтина машина, посочи той и настоя да продадем F-16.

Този договор е унизителен, смята и Румен Гечев от БСП. Той попита от къде на къде американската страна иска от нас още 7 милиона. Тук наглостта минава всякаква граница, категоричен е червеният депутат. Не е виновен, който яде баницата, а който му я дава, посочи Гечев. Приятен ден, няма пари, констатира депутатът. Според него вместо самолети, щъркели щели да летят до границата ни.

Законопроектът бе приет 135, 52 против, 1 въздържал се.

По предложение на Христо Гаджев ратификацията бе гласувана и одобрена и на второ четене.