След регистрацията на проекта на Георги Първанов, лявото политическо пространство вече не е спокойно, заяви в ефира на телевизия „Би Ти Ви" социологът Боряна Димитрова.

Тя спомена няколко подмолни течения в столетницата, които неминуемо ще окажат своето въздействие и предвиди, че действията на бившия президент ще бъдат голяма промяна за самото БСП. Друг фактор, допусна тя, ще бъде и подкрепата на Румен Йончев за Николай Бареков и неговата партия.

Боряна Димитрова обърна внимание на факта, че заявката на експрезидента за участие с отделна листа на предстоящите европейски избори идва в момент, когато правителството е неустойчиво и не може да се похвали с високо доверие от страна на избирателите.

Социологът определи предстоящия вот като залог за нещо много по-голямо, допускайки че той може да бъде използван като трамплин от влиятелни леви фигури като Георги Първанов и Татяна Дончева с цел много по-далечно развитие на политическите им проекти.
Тя отхвърли предположението, че Първанов и неговите последователи в АБВ, между които бившия външен министър Ивайло Калфин, могат да бъдат изключени от левицата.

"Никъде по света комунисти, социалисти и социалдемократи не са заедно, а у нас най-после има някакво движение в лявото политическо пространство, което показва, че нормализацията продължава", заяви и политологът Антоний Гълъбов, подкрепяйки мнението на своята колежка.