Първанов Някой не си е свършил работата, за да убеди Гюнтер Ферхойген и Романо Проди в нашата аргументация, или е представил не както трябва нашата позиция по отношение на 3 и 4 брок на АЕЦ.

Това заяви на брифинг президентът Георги Първанов при завръщането си от Кувейт.

Ако има и най-малко съмнение в Европейската комисия, че решението на парламента за съдбата на АЕЦ “Козлодуй” не представя позицията на България, то това трябва да бъде изчистено, заяви още държавният глава.

“Коментарът е излишен” – по този начин Георги Първанов изтъкна факта, че Проди и Ферхойген са били с убеждението, че България закрива 3 и 4 блокове.

За голямо съжаление, нашият разговор с господин Проди и с комисаря Ферхойген беше може би първият разговор на такова равнище, в което въпросът беше поставен като въпрос за спасяването на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” на базата на партньорска проверка, а не за затваряне, след което да има партньорска проверка с неизяснени цели, подчерта президентът.

Според Първанов не са необходими нови парламентарни консултации за АЕЦ "Козлодуй" под негова егида, както предложиха днес от БСП, тъй като те биха върнали диалога в изходна позиция.

До края на седмицата президентът ще покани на Дондуков 2 експерти от атомната ни енергетика, депутати и министри, за да обсъдят съдържанието на писмото до президентите на 15-те страни-членки на ЕС и до ключови фигури от Евросъюза.

В него президентът ще отстоява валидността на парламентарното решение за спасяването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” на основата на експертна проверка от Европейската комисия.

Държа всичко, което излиза от българските институции да бъде достояние на всеки техен представител, на всички политически партии, на гражданските структури и на експертите, за да може да говорим в един глас, каза още президентът Първанов.