Бази на НАТО в България няма да има и няма да пращаме войници и оръжия в Украйна. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на срещата на върха на Алианса в Уелс, съобщи БиТиВи.

Коментарът на Плевнелиев е във връзка с намеренията на НАТО за подсилване на източния фланг след анексирането на Крим и боевете в Източна Украйна. Ще се обсъжда изграждането на бази в пет държави - трите балтийски републики, Полша и Румъния, и създаването на сили за отговор, които да се разгръщат до 48 часа от възникване на криза.

По думите на президента балансът в Черно море е нарушен. Според него трябва да имаме изнесени инструменти за наблюдение и разузнаване, за да се чувстваме спокойни. Росен Плевнелиев е категоричен, че конфликтът няма да се реши с оръжие.

Страната ни ще настоява за укрепване на Черноморския фланг със засилени учения със съюзниците. Освен това се изготвя и план за защита от атаки съвместно с Румъния. Държавният глава обясни, че планът за защита на Румъния и България като конкретен документ е разписан като ангажимент и на Алианса в случай на атака.

Ясно е още, че страната ни ще подкрепи доверителния фонд за лечение на военнослужещи от Украйна с 500 хиляди лева. Ще се включи и в доверителния фонд по киберотбрана.

Държавният ни глава определи срещата в Уелс като историческа, защото приключва с планиране за много години напред и то не свързани само с украинската криза.