Добрата новина е, че към момента всички служби, които работят по темата, нямат непосредствени сигнали за заплаха от този тип на наша територия. Това заяви в Стара Загора вицепремиерът и министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на въпрос по повод терористичния инцидент в Лондон.

Той поясни, че случилото се е сигнал, че има нужда от постоянна бдителност, съобщават от военното министерство. Стефан Янев увери, че такава бдителност има и в България. Той подчерта, че са предприети всички необходими превантивни мероприятия и мерки, за да не се случва подобен инцидент. Янев призна, че властите знаят, че на 100 % защита и гаранция няма. Той посочи, че на този етап българските граждани могат да бъдат успокоени, че службите и правоохранителните органи работят превантивно.

Атентаторът от Лондон не е в списък с 3000 британци, потенциални терористи

Атентаторът от Лондон не е в списък с 3000 британци, потенциални терористи

Списъкът е изготвен от службата за сигурност Ми-5.

Запитан дали има подадени сигнали за нарушения в Централната избирателна комисия (ЦИК) вицепремиерът, отговорен за организацията на изборите, заяви, че ЦИК е изпратила всички подадени сигнали до прокуратурата, за да се извърши проверка. Той апелира съдебната власт за по-голяма бързина при проверките заради големия обществен интерес и късите срокове на изборния процес.

На въпрос за ситуацията на българо-турската граница, военният министър заяви, че е нормална и няма миграционен натиск. По думите му има единични случаи на нелегално преминаване на границата. Стефан Янев припомни, че вчера е заловена група от 27 нелегални имигранти.

От секционните комисии зависи отчитането на гласовете, напомни шефката на ЦИК

От секционните комисии зависи отчитането на гласовете, напомни шефката на ЦИК

Поиска членовете им да погледнат отново за преференциалния вот

Янев коментира, че благодарение на усилията на всички от "Гранична полиция" и Българската армия, задачата по охрана на границата се изпълнява с висока отговорност. Той увери, че има изготвени актуализирани планове за действие в случай на бежанска вълна. Към момента обаче няма необходимост да бъдат активизирани.

Военният министър присъства в Стара Загора на тържествен ритуал по посрещане на 32-ия военен контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан. Той ги похвали, че с отговорност, мъжество и професионализъм са защитили авторитета на Българската армия и са били едни добри посланици на държавата в чужбина. С професионалната си работа българските военнослужещи са спечелили високото признание на съюзниците, за което свидетелстват наградите, получени от българския контингент.

От своя страна началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че България и обществото са спокойни и благодарни, когато знаят, че имат подготвени воини с висока професионална квалификация и мотивация да защитават суверенитета и териториалната цялост на родината, когато е нужно.