Националният полицейски синдикат в България (НПС) няма да вземе участие под каквато и да било форма в несиндикални протестни действия, организирани от физически лица с неизяснени функции и отговорности.

Нов полицейски синдикат "де юре" няма". Това се казва в разпространено до медиите съобщение от полицейския синдикат в структурата на МВР.

НПС сам ще организира протестни действия, ако се пристъпи към драстични съкращения на неговите членове или намаляване на работните заплати, както се случва в другите европейски държави.

В настоящия момент Управителният съвет на организацията е съсредоточил своите усилия за финализиране на проекта за Споразумение с министъра на вътрешните работи.
Споразумението ще защити трудовите права и интереси на членовете на Синдиката и ще гарантира социалния диалог.

От полицейския синдикат заявяват:
1. Никъде по света, 80 дни преди провеждането на избори, не се провеждат протестни действия, защото социалните искания се превръщат автоматично в политически.

2. Подобни ненавременни и неразумни прояви биха могли единствено да подтикнат ръководството на МВР към непопулярни мерки.

3. Ако се стигне до драстични съкращения в МВР, виновните ще са именно организаторите и участниците в нерегламентираните протестни прояви!

От синдиката посочват, че са информирали Европейската Конфедерация на полицията (ЕвроКОП) за положението в България. От там са изразили своята готовност да подкрепят българския полицейски синдикат при евентуално провеждане на протестна кампания.

Европейската организация е предупредила, че е напълно излишно и неразумно да се "хвърлят" сили и средства в подобни мащабни прояви, преди провеждането на европейски и национални парламентарни избори.

От ЕвроКОП са обещали помощ и съдействие, а ако е необходимо ще се организират протестни действия в подкрепа на исканията на българските полицаи пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.