Преди да стигнем до партиите, трябва да стигнем до съгласие в обществото с гражданите. Ако те припознаят определени промени като неизбежни, те самите ще го поискат от партиите, няма защо президентът да си прави партия, за да реализира тези идеи. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов.

Изказването му беше в отговор на въпрос дали Румен Радев ще се ангажира с определена партия.

Маринов посочи, че не му е известно да се готви подобен проект и подчерта, че подкрепа от страна на държавния глава може да има не за една, а за повече партии и движения, които споделят определени ценности и принципи.

Президентът не само критикува, той и предлага, изтъкна Маринов и допълни, че в ход е обсъждането на проекта на президентството за стратегически съвет за нов стратегически документ на България.

Той поясни, че мутрите във властта са метафора, която обобщава манталитета на управление - един грабителски, по негови думи, безотговорен и задкулисен начин на управление. Мутренското е грубото, без зачитане на обществото разпореждане с публичните ресурси, обясни Маринов.

Президентът отстранил шефа на кабинета си заради празненство на Нинова

Президентът отстранил шефа на кабинета си заради празненство на Нинова

Калоян Методиев разкритикува Радев за постоянните му обръщения към народа

Относно думите на бившия шеф на кабинета на президента - Калоян Методиев, че е бил отстранен от поста заради участието си в тържество на Корнелия Нинова, Маринов поясни, че не са забранени посещенията на събития с политически лица, но си има правила в президентството и трябва да се информира.

Началникът на кабинета е особена фигура, не може да действа като свободно плаваща шамандура, трябва да се съобразява с факта, че е един от най-близките хора до президента, заяви Маринов.

Румен Радев няма да прави партия

Румен Радев няма да прави партия

Президентът: Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога

Относно отношенията между Радев и БСП той бе категоричен, че президентът не се меси във вътрешните работи на столетницата.

"Не мисля, че президентът страни гнусливо от БСП. Към нея той се отнася коректно, като към партията, която го е издигнала, но нищо повече. В момента, в който стана президент, е дистанциран от всички партии", подчерта Маринов.

По негови думи диалог между президента и премиера отдавна няма.

Той поясни, че в случая не става въпрос за кавга и разбирателство между две личности. Противопоставянето по думите му произтичало не от лични чувства, а от разминаването в базисни политически позиции. "Президентът не е съгласен по такъв начин да се управлява държавата, а не толкова че някой лично го засяга. Не виждам основа за диалог, тъй като правителството продължава да я кара по същия начин", коментира Маринов.

Румен Радев обвини властта за режисура на провокациите

Румен Радев обвини властта за режисура на провокациите

Похищават държавността

Запитан дали президентът не е сбъркал с това, че е подходил прекалено агресивно към управляващите, заканвайки се за служебно правителство, Маринов подчерта, че служебното правителство не е наказателен взвод и не може да разстрелва. "Когато се каже, че едно правителство трябва да се отчита за дейността си, това заплаха ли е?", запита риторично той и поясни, че няма никаква разправа и реванш, а президентът е казал, че служебното правителство би могло да покаже, че може да се управлява и по друг начин.

На въпрос кога е настъпил разривът между Борисов и Радев, Маринов напомни, че месец и половина преди обявяването на извънредното положение президентът официално обяви, че сваля доверие от правителството. Това било резултат от натрупване. Той поясни, че държавният глава е научил за обявяването на извънредното положение от медиите, което не било коректен ход на правителството.

"Премиерът не е много коректен в изпълнението на ангажиментите, които е поемал пред президента. Когато някой ви лъже по брутален начин, преставате да му вярвате", обобщи Маринов.