Писмото на отстранения директор на БНР Светослав Костов до СЕМ не дава ясен отговор защо се е наложило спирането на разпространяването на сигнала на БНР.

Той не е отнемал микрофона на Силвия Великова, по думите му пред медийния регулатор. Костов обяснил, че не й е вземал ресора, а имало вътрешни размествания.

Самата Силвия Великова опроверга твърденията на генералния директор, че не е искал да я сменя. Тя представи заповед да не отразява протеста срещу Иван Гешев и заповед за командировка да обучава колеги в провинцията в същия този момент.

Пред парламентарната комисия за казуса с БНР представителите на СЕМ представиха хронологията на скандала.

Задължение на БНР е 24 часа в денонощието да разпространява сигнала си. Светослав Костов е нарушил това задължение. Абсурдни са твърденията на Костов, че не е знаел, че ще бъде спряно разпространението на програмата на националното радио. Освен това неговите обяснения пред регулатора са противоречиви.

Спирането на сигнала на програма "Хоризонт" е безпрецедентен акт, според СЕМ. С поведението си Костов доказал, че не може да управлява радиото, по мнението на регулатора.

В СЕМ не са постъпили мотиви по казуса със Силвия Великова. От СЕМ припомниха и случая и с пенсионирането на журналиста на БНР Лили Маринкова.

От Комитета за регулиране на съобщенията (КРС) също не виждат основания за спирането на излъчването на национално радио.

Припомняме, на 12 септември 2019 г. бе пенсиониран директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов. Часове след това стана ясно, че е отнет ресора на един от водещите съдебни репортери в България - Силвия Великова.

На другия ден - 13 септември, за пет часа безпрецедентно бе спряна програмата на общественото радио. Първоначалното обяснение на ръководството бе, че сериозен технически проблем е предизвикал тишината в ефира на БНР.

След това стана ясно, че не е имало технически проблем.

На 2 октомври СЕМ наложи две глоби за общо 27 000 лева на БНР.

На 17 октомври медийният регулатор единодушно освободи Светослав Костов от шефското място.

Новият генерален директор на БНР ще стане ясен на 22 януари. Дотогава БНР ще се управлява от Антон Митов, който временно заема поста на генералния директор, след като на 17 октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов.

Причината за крайната мярка на съвета е безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември.

Веднага след свалянето му от поста Костов обяви, че ще обжалва решението в съда. Той бе избран за генерален директор на 28 юни и пое управлението на радиото на 2 юли.