Въпреки обещанието от премиера Бойко Борисов, че първия ден от болничните остава платен, от двата национални стачни комитета на КТ "Подкрепа" и КНСБ подготвят национален протест в края на настоящия месец.

Новината съобщи Любка Георгиева от КТ "Подкрепа" след заседание на на двата Национални стачни комитета на КТ "Подкрепа" и на КНСБ по повод предложението първия ден от болничните да не се плаща и да остава за сметка на работещите.

По време на заседанието двата комитета се обединиха в един и отправят предложение към колективните органи за взимане на решения за протест в края на настоящия месец.

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

Обсъдени бяха не само проблемите с неплащането на първия ден на болничния, но и много нерешени проблеми, поставени на вниманието на българското правителство, обясни Георгиева.

Тя се надява, че тези хора, които ще чуят решенията от стачните комитети на синдикатите, ще имат уши и ще ги чуят. "Ние ще продължим с нашата подготовка за национален протест, дори ако оттеглят предложението, защото не бихме могли да подминем факта, че нервите на българските граждани са опънати от някакво недомислие, да се подиграват с хората, да си прави експерименти, за да се види доколко е популярно или непопулярно", закани се Геогриева.

Повече не бива да се правят експерименти с хората на България и да наричат мошеници и измамници хората, които имат заслуга за повишаване на БВП, подчерта тя.

По отношение на думите на премиера, че синдикатите са във възторг от увеличаването на минималната пенсия с 250 лева, Любка Георгиева отбеляза лаконично: "Да виждате такъв възторг да е изписан по лицата ни"? Синдикатите питат премиера как един пенсионер да си изхархи 250 лева пенсията и да дочака следващата.

"Ние не бихме могли да изпаднем в подобен възторг", заяви Любка Георгиева.

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че структурите на синдикалната организация са в подкрепа в края на месеца да бъдат реализирани протестни действия. В самото заседание на двата стачни комитета се набелязали конкретни мерки и ще бъдат съобщени, когато бъдат разбрани резултатите между лидерите на конфередециите с премиера и НСТС. На заседанието на Тристранката синдикалните организации ще настояват за гаранции предложението за неплащането на първия ден от болничния да бъде отменено изцяло.

В най-скоро време в спешен формат ще има среща с премиера, увери Капитанов и заяви, че няма да бъде отменен протестът.

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

Синдикатът подготвя национален работнически протест

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето