Навръх Голяма Богородица премиерът Бойко Борисов посети Троянския манастир "Успение Богородично". Той се разходи из манастира и заяви, че поетите ангажименти за финансиране на ремонта в светата обител са изпълнени. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

"Каквото обещахме миналата година, го изпълнихме. Антимовото крило е направено както трябва", заяви Борисов.

Премиерът разгледа древното Антимово крило, което беше ремонтирано и реставрирано с отпуснатите от правителството 500 000 лева.

"Ще продължим с повече усърдие да изграждаме и да помагаме на Светата Църква", каза още премиерът.

Борисов допълни, че правителството помага и на общините и даде пример с Троян, чийто кмет Донка Михайлова е издигната от БСП. "По никакъв начин не съм делил нито кметовете, нито градовете, нито гражданите", категоричен беше министър-председателят.

Припомняме, с това изявление Борисов опровергава информацията от 7 август на БСП, които обявиха, че има разделение на общините. За 2017 година били предоставени 243 млн. лв. за 132 български общини, като половината са получени от шест общини. Една от тях е получила една трета от тази сума.

Борисов припомни, че е имало финансиране за черкви във Варна, в Бяла, в Русе и на много други места. "Но това винаги е недостатъчно. Така че с още повече усърдие ще продължим и да изграждаме и да помагаме на Светата Църква. Виждате - много хора злословят, но това, което виждате са български граждани. Това са хора, дошли да се поклонят, да усетят силата на вярата, на Църквата", каза премиерът като посочи препълнения двор на Троянския манастир.

"Независимо, че сме разделени по закон (премиерът вероятно визира, че Църквата е независима от държавата за запазване самостойността, свободата на религията - б.р.), ние сме длъжни и това се възприема много добре", каза Борисов.

Той изтъкна, че община Троян е получила 22 млн. лева - за саниране, пожарни, пътища. "Не съм делил нито кметовете, нито градовете и гражданите. Манастирът пак е Троян - този половин млн. за Антимовото крило пак е Троян, а не Банкя. Троян също ми е толкова скъп, колкото Бургас или София или който и да е друг град", каза премиерът.

Той припомни, че на днешното заседание на Министерския съвет са увеличени с 20 млн. лева парите за наука. Ако увеличаването на стипендиите дава резултат, догодина ще бъдат отпуснати още повече средства за образование. Знаете - образованието е основна наша цел в програмата, допълни Борисов.

Припомняме също така, че Антимовото крило на Троянския манастир е дървена конструкция, с каменни зидарии или тухлени пълнежи. То е на два етажа. Строежът му е специфичен. Отделните елементи са свързани с дървени сглобки. Това е уникално строителство от началото на XIX век.

Подобна конструкция и строителството е в традиционния балкански стил. Тя е изключително здрава. Издържа и земетресения.