Националният омбудсман Мая Манолова изпрати писмо до председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и депутатите. Манолова за трети път настоява да отпаднат текстове в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., с които се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Пациенти също скочиха срещу мораториума на НЗОК, спиращ животоспасяващи терапии

Пациенти също скочиха срещу мораториума на НЗОК, спиращ животоспасяващи терапии

Мораториумът създава по-големи проблеми от съществуващите сега

"Още веднъж бих искала да обърна внимание, че ако забраната за сключване на договори на болниците с НЗОК за нови дейности бъде приета, това ще доведе до финансова несъстоятелност на много от лечебните заведения, повечето от които общинска собственост, които и към момента са на ръба на оцеляването", пише в документа.

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

Сигнализира Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България

Манолова е категорична, че от това ще пострадат пациентите от съответните региони, лишени от достъп до болнична медицинска помощ. Ще пострадат и правата на работещите в сферата на здравеопазването там. Освен това "мораториумите по същество забраняват иновациите. Ако всички сме съгласни, че здравната система се нуждае от промяна, то как може да бъде постигната такава, чрез мораториум върху промяната", аргументира се общественият защитник.

Манолова не приема и ограничението на Касата за заплащане на нови лекарства, които имат ново международно, непатентно наименование. Към момента не се предвиждат изключения от тази забрана за бюджета на Здравната каса за 2018 г.

Според нея така се повишава риска за пациенти със злокачествени заболявания.

"Като национален омбудсман разбирам и подкрепям необходимостта от оптимизиране на разходите на НЗОК, но смятам, че това трябва да стане чрез ефективен контрол, а не по най-лесния начин и за сметка на правата на пациентите", обяснява Манолова.