Европейската комисия спря парите на България по ОП "Околна среда" в края на миналата година заради работата на контролната система. Пет месеца по-късно виждаме опита да се разреши ситуацията - от всички възможни грешни действия бе предприето най-грешното.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ за предстоящите евроизбори.

"Вместо да има усилие на ниво министерство, вместо да се видят ясни мерки за подобряване на системата на национално ниво, в един момент цялата жега се прехвърля при тези, които изпълняват проектите - при общините", анализира Дончев проблема с еврофинансирането на общините и подчерта, че опитите да бъде той да прехвърлен в миналото - към управлението на ГЕРБ, или в бъдещето няма да доведе до разрешаване на ситуацията.

Според него е несериозно да се твърди, че договори са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега те са санкционираните.
"Най-малкото в сектора "Околна среда", където гоним ангажименти към европейското законодателство, там договорите зависят от размерите на населените места, а не от политическата гарнитура. Между впрочем подобен подход никога не е бил следван, за разлика от това, което виждаме в последните месеци", коментира Дончев и обобщи, че безспорно наложените санкции следват партийно-квотен принцип.

Наблюдава се интересен детайл при определянето на общините, които са санкционирани - матрицата на налагането на санкции удивително прилича на разпределението на парите от "Фонд за растеж", отбеляза още той и обясни: "По отношение на кметовете, по отношение на гражданите на тези общини се получава следното: на тези, които не са дали, сега ще им вземат."

Томислав Дончев каза, че не вярва през юни да започне изграждането на българската част от газопровода "Южен поток". Според него начинът, по който това се случва у нас, е в противоречие с европейското законодателство и припомни, че по въпроса позицията на ЕК е категорична. "При неразрешаването на подобен конфликт подобен старт е безумен и не вярвам, че някой ще си го позволи", предположи той.