Вътрешният министър в кабинета "Орешарски" и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев предлага създаването на общоевропейска разузнавателна агенция. Това стана ясно от неговото изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата Илияна Йотова.

Йовчев говореше за трафика на мигранти към държавите от Евросъюза. "Необходимо е създаването на общоевропейска разузнавателна агенция, която да осигурява държавите членки с информация от първа ръка за движението на мигрантските потоци към България", каза той.

Според него трябва да се засилят ресурсите и правомощията на правоохранителните европейски и национални структури. Йовчев бе поканен като експерт, работил непосредствено по темата за бежанците.

Комисията подготвя стратегически доклад на Европарламента за миграцията, в който залегне бъдещата общоевропейска цялостна политика. Очаква се докладът да бъде приет в пленарна зала през декември т.г.

Цветлин Йовчев нарече "абсолютен мит" разбирането на редица държави членки във вътрешността на ЕС, че бежанците са местен проблем на държавите по външните граници като България. Според него проблемът не може да се изолира в отделни държави членки, които да се справят с него сами.

Нелегалните имигранти разглеждат страната ни като транзитна територия и дори и да се подобрят условията в приемните ни центрове, те не желаят да останат при нас, смята Йовчев. "Трябва да сме наясно, че се очакват нови бежански вълни и за голяма част от мигрантите няма връщане назад", отбеляза бившият вътрешен министър. Според него тези бежански вълни неминуемо ще доведат до социално напрежение, предизвикателства пред интеграцията на бежанците и допълнителна тежест за социалните системи на държавите членки.

България е предприела редица адекватни мерки още преди години, без които бежанския натиск по границата ни с Турция щеше да бъде още по-голям от сега. "В момента прогнозите сочат 21 000 нелегални мигранти, които ще се опитат да прекосят границата ни. Без тези действия, които предприехме тогава и продължават да се прилагат досега, тази цифра щеше да е още по-голяма - около 67 000", добави Йовчев.

Според евродепутата Илияна Йотова, нивото на безработица в държавите членки трябва да има по-голяма тежест при определянето на квотите за бежанци.