Агресивните действия на протестиращите пред сградата на Народното събрание са провокирани от изказванията на депутати от ГЕРБ от парламентарната трибуна.
Това обвинение отправи зам.-председателят на парламента Мая Манолова и посочи като доказателство снимките, които е размахвал герберът Красимир Велчев.

„Защо има насилие навън, защо вие стоите и защо продължавате да приемате бюджета с малцинство?", попита народният представител Велчев. Преди да вземе думата обаче депутатът бе предупреден от Манолова да се държи уважително към другите народни представители.

„ГЕРБ искаме да предпазим българския народ от въвеждането на една много порочна практика. Целият Бюджет 2014 година беше приет по комисиите ей така. „Атака" беше инструктирана да не присъстват например по двама души в комисия, а само по един. Сега „Атака" отново липсва, за да може да имате кворум и правите нас малоумни", заподозря Велчев и категорично заяви, че „не може този бюджет да се гласува със 70 гласа".

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и председател на бюджетната парламентарна комисия, обвини ГЕРБ в режисиран сценарии. Той се изразява в това, че при обсъждането на актуализацията на бюджета през август - заради президентското вето - отново е имало дебати, пак протести пред Народното събрание и ексцесии.

„При предното обсъждане, ГЕРБ пак напуснаха пленарна зала, организираха белия автобус и всякакви ексцесии в парламента. Сега това отново се прави", отбеляза Цонев.
„Измислете нещо ново. Няма как това да не бъде разгадано от обществото", призова герберите още Йордан Цонев. Той отправи и обвинението, че именно от парламентарната трибуна депутатите диктуват сценарии на агитките, които са извикали навън.