Одобриха списъкът  на стоките, които възложителите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) могат да търгуват на стоковата борса, съобщиха от Министерския съвет.

В списъка не са включени продукти, за които има основание да се счита, че чрез процедура за обществена поръчка могат да се постигнат по-добри цени, от гледна точка на бюджета.

Това е според чл. 79, ал. 1, т. 7 от Закона за обществените поръчки. Списъкът е предложен от министъра на финансите списък, одобрен с акт на правителството.

Той обхваща само суровини и материали, които обичайно се предлагат на борсата в големи количества, нямат характер на завършен продукт, който да служи за крайно потребление и не се предлагат чрез търговската мрежа за търговия на дребно.

С оглед правилното дефиниране на стоките, които могат да се търгуват на борсите, описаните в списъка суровини са обозначени с относимия към тях код по Общия терминологичен речник, така че да се избегнат грешки в практиката.

Основните инструменти за възлагане на поръчки, предвидени в ЗОП, са свързани с провеждането на конкурентни процедури. При тях всяко заинтересовано лице може да представи конкретна оферта, съобразно условията на поръчката.

Възможността за търгуване чрез стоковите борси е предвидена като помощен, алтернативен механизъм, само в случаите на суровини, обичайно търгувани чрез борсите, които се влагат в големи количества при други производства.

Съответно утвърденият от правителството списък обхваща предимно метали, които служат за влагане в различни производства, обичайно се търгуват на борсите и имат котировки, базирани на търсенето и предлагането на голям брой търговски субекти.

Всички стоки, за които има развита мрежа за търговия на едро и дребно, както и множество пазарни субекти, ще се възлагат чрез конкурентните правила на Закона за обществените поръчки.