Младенов Министърът на външните работи разспространи в Истанбул текст с невярно съдържание относно затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви говорителят на СДС Николай Младенов, в изяление на синята партия.

Според опозицията същото внушение е направил и министърът на енергетиката Ковачев в снощното предаване по bTV. Твърдението е, че предното българско правителство е договорило още през 1999 г. затварянето на 3 и 4 блок на атомната ни централа да стане през 2006 г.

СДС заявява, че то напълно не съотвества на истината. Николай Младенов обясни, че в меморандума от 1999 г. позицията на тогавашното българско правителство и тази на Европейската комисия се различаваха точно по сроковете за затваряне. Окончателното решение бе отложено за 2002 г., за да се вземата предвид променящите се условия.

В изявлението на опозицията се казва още, че записаната в Меморандума от 99 г. българска позиция е следната: Съгласието за по-ранно от 2008 и 2010 г. затваряне на 3 и 4 блокове се обвързва със следните три условия:

Първото е актуализиране на енергийната стратегия, което бе oсъществено. В новата стратегия няма аргументи за по-ранно затваряне. Напротив, обоснован е по-късен срок за затваряне, защото реакторите са достигнали необходимото ниво на безопасност, твърдят от опозицията.

Второто условие е вземане предвид конвенцията за ядрена безопасност. Като изпълни изискванията на тази конвенция и създаде независима агенция за ядрено регулиране, България премахна втория аргумент за по-ранно затваряне.

Третото условие е правителството да вземе предвид други релевантни фактори. Според СДС новите релевантни фактори са успешно oсъществената модернизация на на 3 и 4 блок и мисията на МААЕ.

Ако се опре на третото условие, правителството мoжe да намери само аргументи за защита на сроковете 2008 и 2010 г. и нито един аргумент за затваряне през 2006 г.

Изводът, който прави синята партия, е, че правителството на Симеон Сакскобургготски е некомпетентно и поради това неспособно да отстоява интересите на България, въпреки че, както се вижда, има всички аргументи на своя страна.

Нещо по-лошо, вместо да поеме отговорност за погрешното си решение от 26 септември и да се съобрази с волята на НС, то по недопустим начин прикрива собственото си безсилие и предателство с чужд, небългарски прочит на позициите на правителството на ОДС за атомната ни енергетика.